• İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C

İstiklâl Marşı kabulünün 92. yılında yazıldığı yerde okundu

İstiklâl Marşı kabulünün 92. yılında yazıldığı yerde okundu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstiklâl Marşı'nı kabul eden gazi Meclis’in bir üyesi olmaktan dolayı müftehir olduğunu, övündüğünü söyledi ve Mehmed Âkif’i, Taceddin Dergâhı’nı, marşın yazılış hikâyesini hafızalarda taze tutan Türkiye Yazarlar Birliği’ne

Milli aidiyet sembolümüz olan ay yıldızlı bayrağımızın yüzyıllar içinde ortaya çıktığını, bir nevi ses bayrağımız olan İstiklâl Marşı’nın ise Mehmet Âkif tarafından yazıldıktan sonra Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek milletimize mal edildiğini söyledi.

12 Mart’ın artık kanunla kutlanan bir güne dönüştüğünü belirten Doğan, “kadir bilmek neden önemlidir”, sorusuna “ kadir bilmezseniz sizin de değeriniz bilinmez” cevabını verdi. TYB’nin 35. yılını kutladığını hatırlatan D. Mehmet Doğan, 35 yılı Mehmet Akif’le geçirdiklerini, yılda iki defa bu mekanda toplandıklarını söyledi.

Doğan, “Tarihi; savaşlar, kahramanlıklar üzerinden okumak yaygın bir alışkanlıktır. Tarihi metinler üzerinden de okumamız lâzım. Herkese varlığını kabul ettiren bir metin üzerinde ittifak etmek çok önemli. İstiklâl Marşı, okuduğumuz zaman muhtevasını milletçe tasvip ettiğimiz bir metin. O yüzden millî mutabakat metnidir” dedi. Âkif’in imanın, vatanının, milletinin mücadelesini verirken, feragatin, fedakârlığın, vakarın en güçlü örneklerini ortaya koyduğunu vurgulayan Doğan, onun bir vazife adamı olarak ve mes’uliyet şuuru hareket ettiğini dile getirdi.

Ankara Valisi Alâaddin Yüksel; büyük milletlerin tarihlerine bakıldığında, asırlardır idealleştirilmiş mefkûrelerin olduğunun görüleceğine dikkat çekerek “ buna millî şuur diyoruz. Bir toplum manevi kültüründen uzaklaşmışsa tarih sayfasından da kısa sürede uzaklaşır gider” dedi. Feryatlarıyla bağımsızlık fikrini Âkif kadar halkıyla paylaşan hiç kimsenin olmadığını söyleyen Yüksel, “o olmasaydı Çanakkale bir destan olarak değil, bir savaş olarak kalırdı” dedi.

Programda kısa bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstiklâl Marşını kabul eden gazi Meclis’in bir üyesi olmaktan dolayı müftehir olduğunu, övündüğünü söyledi ve Mehmed Âkif’i, Taceddin Dergâhı’nı, marşın yazılış hikâyesini hafızalarda taze tutan Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından Özel Çağrı Okulu öğrencileri İstiklâl Marşı’nın tamamını seslendirdiler.

“İstiklâl Marşını Yazıldığı Yerde Okumak" İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Günü “ Taceddin Dergâhı Kutlama Programı, Hacı Bayram Camii İmam Hatibi Yunus Koçan Hocaefendi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile sona erdi.

 

12mart02 12mart03   

 12mart0512mart07   12mart08  12mart09 12mart10 12mart1112mart06

Bu haber toplam 1186 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim