İstiklâl Marşı ve Âkif için 40 yıl…

İstiklâl Marşı ve Âkif için 40 yıl…
Türkiye Yazarlar Birliği 40 yıldır Mehmed Âkif’i anıyor.Milletimizin millî mutabakat metni olan İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabulünü 40 yıldır kutluyor.

27 Aralık 1978’in sisli dumanlı Ankara sabahında İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhı’na doğru yürüyen şairler, yazarlar uzun sürecek bir başlangıcı müjdeliyor. Onlar Taceddin Dergâhı’na doğru ilerlerken ellerinde müze malzemeleri ile üniversite görevlileri de Taceddin’e doğru yol alıyor.

Gerçi Mehmed Âkif Müze Evi Hacettepe Üniversitesi tarafından 1974 yılında açılmış, ama sürekli açık tutulamıyor. 80 darbesine giden süreçte şehrin sokakları çatışma alanı. Taceddin Dergâhı yeterince korunamıyor, bu yüzden orijinal müze eşyası depoda saklanıyor. Yazarlar Birliği’nin talebi üzerine 27 Aralık gününe mahsus olma üzere bina temizlenip açılacak…

Bina temizlenmiş ama bazı camlar kırık…

İşte o gün, Taceddin Dergâh’ında belki de 50 küsur yıldır ilk defa Kur’an sesi duyuluyor. Kur’an şairi böylece anılmaya başlanıyor. O günden bugüne değişmeyen bir başlangıç bu…

Orada bulunanlar kısa konuşmalar yapıyor…

Bülbül şiiri okunuyor…

Kur’an tilaveti ve dua ile bu mütevazı anma tamamlanıyor…Dergâh Kur’an’la dua ile buluşuyor, milletin şairi Kur’an’la, dua ile anılıyor.

Yazarlar Birliği’nin başlattığı bu gelenek bu sene 40. Yılında.

Değerini yaşatamayan değer kaybeder! Değersizler gerçek değerlerden korkar!

Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı 1980’lere yaklaşırken solun ve sağın hücumuna maruz büyük değerlerimiz idi. Yazarlar Birliği bu toz duman arasında hakkı teslim etmek için yola çıktı. Şerit değiştirmeden yoluna devam etti.

28 Şubat, Âkif’e saldırıların resmî mihraklardan yapıldığı bir dönem. Türkiye Yazarlar Birliği her şeye rağmen Mehmet Âkif’i savunmayı sürdürdü. “Âkif’e saldıran unvanlı da olsa, rütbeli de olsa milletten gereken cevabı alır” dedi.

Bugün de Âkif’in değerini takdir edemeyen değerden yoksundur diyerek yola devam ediyoruz.

12 Mart 2019’da saat 11.00'de 40. defa Taceddin Dergâhı’nda olacağız…

Bu haber toplam 1722 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim