• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İstiklâl Marşı Yazıldığı Yerde Okundu

İstiklâl Marşı Yazıldığı Yerde Okundu
Türkiye Yazarlar Birliği Taceddin Dergahındaki geleneksel buluşması değişmedi. .. Milli birliğimizin sembolü olan İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü 12 Mart Perşembe günü ilk defa bütün yurtta resmî olarak kutlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği Taceddin Dergahındaki geleneksel buluşması değişmedi.

..

Milli birliğimizin sembolü olan İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü 12 Mart Perşembe günü ilk defa bütün yurtta resmî olarak kutlandı. Türkiye Yazarlar Birliği, 30 yıldır sürdürdüğü “İstiklâl Marşı’nı yazıldığı yerde okumak” programını bu yıl, resmî yetkililerin de katılımı ile gerçekleştirdi.

9.30 başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın sıradan millî bir marş olmadığını, dünyada benzeri olmayan 41 mısralık uzun bir metin olduğunu söyledi. Bu bir millî marş için uzun metnin hem muhtevası, hem şiir kudreti itibarıyla değer taşıdığını, yazılışından kabul edilişine kadar tarihimizin bir parçası olduğunu belirtti. Doğan, “büyük bir şairimiz tarafından yazılan İstiklâl Marşı, bütün bu özellikleriyle Türkiye’nin sentetik bir devlet olmadığının göstergesidir” dedi. "O bizim en güçlü milli mutabakat metnimizdir" diyen Doğan, şair Mehmet Âkif Ersoy'un, İstiklâl Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergâhı'nın çok büyük bir tarihî öneme sahip olduğunun altını çizdi.


Tarihi yaşatan bu binanın korunmasının önemine değinen Doğan, Taceddin Dergâhı çevresinin bu mütevazı Ankara evi merkez alınarak düzenlenmesinin şart olduğunu, Üniversite idaresinin daha önce ruhsatsız olarak yaptığı 11 katlı binanın, tarihi çevreye zarar verdiğini, bu binanın ergeç yıkılacağını, bir gün bu kararın Hacettepe Üniversitesi yönetimi tarafından verilmesini umduklarını belirtti. Doğan konuşmasının devamında, İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif’e sevgi ve saygı duyduğunu söyleyenlerin de çevreye zarar verdiğini, belediyenin yaptığı İstiklâl Marşı Parkı’nın alelade bir park olduğunu, bu park içinde yer alan İstiklâl Marşı’nın yazıldığı maddenin bu marşın değeriyle mütenasip olmadığını, güzellik abidesi olması gereken eserin, çirkinliği temsil ettiğini kaydetti.

D. Mehmet Doğan, tarihimizin en değerli unsurlarından olan millî aidiyet sembollerimizden İstiklâl Marşı'nın önemini vurgulamaktan usanmamamız gerektiğini anlattı. Doğan, bugüne atfen TBMM Başkanlığı'ndan bir resm-i kabul vermesini beklediklerini dile getirdi. “Fakat sayın Meclis Başkanı bize 11 mart öğleden sonra saat üçte randevu verdi. Bu görüşmeden sonuç çıkmayacağını anladığımız için, görüşme talebimizi iptal ettik. Bugünkü Meclis’in 88 yıl önce İstiklâl Marşı’nı ayakta ve alkışlarla kabul eden Meclis’in devamı olduğunu göstermesi için bu bir fırsattı, bu fırsat heba edilmiştir” dedi.

Daha sonra konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, İstiklâl Marşı'nın kabul

edildiği günün, yasa ve yönetmelik çalışmalarıyla milli günler arasına alındığını hatırlattı. Mehmet Âkif gibi büyük bir âbide şahsiyet tarafından yazılan İstiklâl Marşı’nın kabul yıldönümlerinin bundan sonra çok daha yaygın şekilde kutlanacağını belirtti.

 

 

 

 

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ise İstiklâl Marşı sebebiyle Taceddin Dergâhı'nın da farklı bir anlam kazandığını ifade etti. İstiklâl Marşı’nın yazıldığı binanın ve çevresinin onarımı ve düzenlenmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını, evin müze olarak açılmaya hazır olduğunu söyledi.

 

 

Anma etkinlikleri çerçevesinde İstiklal Marşı'nın tamamı öğrenciler tarafından bir kez daha büyük heyecan ve gururla seslendirildi. Son olarak, Mehmet Âkif’in Taceddin Dergâhı’nda yazdığı Bülbül şiiri okundu.

 

Düzenlenen toplantıya, Milli eğitim bakanlığı Müsteşar yardımcısı, Ortaöğretim Genel müdürü ve yardımcılarının yanı sıra  Altındağ Kaymakamı Hamza  Duygun, Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Türkiş’e Bağlı Sağlık İşleri Sendikası  Başkanı Mustafa Başoğlu, Kamusen ve Memursen Sendikalarının yöneticileri, Ankara’da bulunan vakıf ve derneklerin  temsilcileri katıldılar.

Davetlilere Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından günün anısına hazırlanan çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Türk Ocağı'nda Tarihi Canlandırma

Ardından resmi açılışın yapılacağı Türk Ocağı'nda buluşuldu. Tarihi Türkocağı Konferans salonunda Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan ve Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül’ün konuşmalarından sonra etkinlik çerçevesinde tarihi canlandırmalar yapıldı.

Şair Mehmet Âkif Ersoy salonda konuklar arasında yerini aldı. Sahnede ise Kurtuluş Savaşı'ndan kesitlerle o günlere kısa bir yolculuğa çıkıldı.

Türk Ocağı’ndaki program, Kültür Bakanlığı Klasik Türk Mûsıkîsi topluluğunun Mehmet Âkif’in bestelenmiş şiirlerini icrasıyla sona erdi.

Keçiören Belediyesi ve Kaymakamlığının TYB ile birlikte düzenlediği İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Paneline Gençlerden Büyük İlgi

12 Mart öğleden sonra İstiklâl Marşı’nın Kabulü vesilesiyle Keçiören Belediyesi, Keçiören Kaymakamlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin işbirliğiyle bir İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Paneli düzenlendi. Etlikte bulunan Keçiören Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, eski TYB başkanlarından Dr. Nazif Öztürk, Prof Dr. Adnan Karaismailoğlu, TYB Vakfı Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ve Yusuf Turan Günaydın konuşmacı olarak katıldı.

Panel Keçiören İlçe Millî Eğitim Müdürü’nün konuşmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok davet edildi. Altınok konuşmasını; “Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olamaz. Allah bu millete tekrar İstiklâl Marşı yazdırmasın, gönderden bayrağımız, minarelerden ezanımız eksik olmasın.” diyerek bitirdi. Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler de yaptığı kısa konuşmada İstiklâl Marşı’nı doğuran ortamı hatırlatarak Âkif’in şairlik, siyasetçilik ve mütefekkirlik yönlerine işaret etti.

Açış konuşmalarından sonra Ahmet Fidan konuşmacıları tanıtarak kürsüye davet etti ve ilk sözü D. Mehmet Doğan’a verdi. Doğan konuşmasında özetle şunları söyledi: “Ankara’nın en soğuk günlerinde yazılmış olan İstiklâl Marşı’nın içinde son derece sıcak, yakıcı mısralar vardır. Zor şiir yazan Âkif görevi kabul ettikten sonra İstiklâl Marşı’nı iki gün içinde tamamladı. Çünkü bu marşı yazdıracak ortamı bütünüyle yaşamış ve derinden hissetmişti. Belki de zihninde 10 yıldır İstiklâl Marşı’nı yazıyordu. “Çanakkale Şehitlerine” başlıklı şiirinde ve Safahat’taki diğer şiirlerde İstiklâl Marşı’nın izlerini bulabiliriz.

Bizim gibi tarihinden marş çıkarmış milletler azdır. Bazı milletlerin milli marşlarının sözü bile yoktur.”

Panelin ikinci konuşmacısı ise Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu idi. Karaismailoğlu “Gelenek ve Gelecek Kavşağında Mehmet Âkif” konulu bir konuşma yaptı ve özetle şunları söyledi: “Akif şiirlerinde geçmişe bazı eleştiriler yöneltmiştir. “Ümitsizlik”, “Sabır”, “Birlik”, “İyilik-güzel muamele”, “Zamanı Değerlendirmek” gibi kavramlara Safahat’ta sıkça rastlıyoruz. Bu onun hayata bağlılığını gösterir. Bununla birlikte bazı âyetleri şiirlerinin başına koyarak İslâmî geçmişine olan bağlılığını da göstermiştir. Batı şiirini de okumuş ve etkilenmiş olmakla beraber sevdiği şairler arasında ünlü mutasavvıflardan Mevlânâ ve Sadî de vardır. O geleneği özümserken bir yandan da yaşadığı çağı kucaklamış bir şair ve mütefekkirdir.”

Dr. Nazif Öztürk, İstiklal Marşı’nın yazıldığı mekân olan Taceddin Dergâhı hakkında bilgiler vererek, “Taceddin Dergâhı, Abdulhamit döneminde esaslı bir onarımdan geçmiştir. Mehmed Akif, Milletvekili seçilip Ankara’ya geldiği zaman burada ikamet etmiştir. İşte ikameti esnasında bu mütevazı mekânda İstiklal Marşını yazmış ve milletimize armağan etmiştir” dedi.

Yusuf Turan Günaydın ise hazırladığı tebliğ ile Mehmed Akif’in hayatı ve edebi kişiliği üzerine yapılmış olan çalışmaları anlattı.

Toplantının kapanışında bir değerlendirme yapan Ahmet Fidan, “M.Akif ile ilgili yapılan her çalışma bizim kıymet bilirliğimizi ifade etmektedir. Dolayısı ile böylesine güzel bir toplantıyı düzenleyen Keçiören Kaymakamlığı ve Keçiören Belediyesi Başkanlığına teşekkür ediyorum” dedi.

Panele katılan gençlere ve öğretmenlere, Keçiören belediyesi Başkanlığınca birer Genç Safahat hediye edildi.

 

 

Bu haber toplam 1569 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim