• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma günü

İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma günü
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından \'\'İstiklal Marşı\'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy\'u Anma Günü\'\' dolayısıyla ünlü şairin İstiklal Marşı\'nı yazdığı Taceddin Dergahı\'nda tören düzenlendi. ….

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ´´İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü´´ dolayısıyla ünlü şairin İstiklal Marşı´nı yazdığı Taceddin Dergahı´nda tören düzenlendi.

….

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, ''Dünyanın her tarafında yapmadığımız şeylerle bizi karalamak isteyenler, hiç görmedikleri bir coğrafya hakkında karar verenler şunu bilsinler ki verdikleri kararın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur'' dedi.

TBMM Başkanvekili Pakdil, törende yaptığı konuşmada, Mehmet Akif'in bir dil üstadı olduğunu belirterek, İstiklal Marşı'nı da milletin en rahat anlayacağı şekilde kaleme aldığını söyledi.

Büyük bir medeniyetin çocuğu olan ve bu medeniyetin muhteşem geçmişini çok iyi bilen Akif'in, ülkenin işgali karşısında yaşadığı derin acıya dikkati çeken Pakdil, ünlü şairin tüm milletin hissettiklerini, en güzel şekilde bir manzum parça olarak millete hediye ettiğini kaydetti.

Pakdil, şöyle konuştu:

''Dünyanın her tarafında yapmadığımız şeylerle bizi karalamak isteyenler, hiç görmedikleri bir coğrafya hakkında karar verenler şunu bilsinler ki verdikleri kararların hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. 1921'de burada İstiklal Marşı'nı yazan bu millet, yeni bir medeniyeti dünyaya kazandıracaktır. Bu medeniyet Akif'in dediği gibi hak, hukuk, adaletin geçerli olduğu bir medeniyet olacaktır. İnşallah bu medeniyetin öncüsü de Akif'in müjdelediği, övdüğü kendisinin de mensup olduğu, Türk milleti olacaktır.''

-''SÖYLEMİ YALIN, ANLAMI DERİN''-

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da İstiklal Marşı'nın kabulü görüşmelerinin tutanakları incelendiğinde milletvekillerinin ''milli ruh'' kavramı üzerinde durduğunun görüleceğini belirterek, İstiklal Marşı'nın, Türk milletinin milli ruhunu en iyi şekilde anlattığını vurguladı.

Bir milli marşın, milli fikriyatı yansıtması, milli hissiyatı dile getirmesi, geleceğe bir ufuk ve işaret vermesi gerektiğine dikkati çeken Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Onun için 'Korkma' sözü yalnızca başıyla ilgili değil, aynı zamanda işin sonuyla ilgilidir. İşin tarihini çok iyi bilmeyen, o zamanın ruhunu yeteri kadar çalışmamış olanlar, biraz da eleştiri mahiyetinde diyorlar ki dünyada 'Korkma' diye başlayan tek İstiklal Marşı bizim marşımız. Bunlar burada yazıldığı zaman henüz İstiklal Harbimiz nihayete ermemişti. Henüz millet başına ne geleceği, kaderinin ne olduğu konusunda ciddi rahatsızlık, huzursuzluk içinde, endişeli vaziyetteydi. Evvela bir haykırması lazım. O haykırmanın da ta maziye giden bir gerekçesinin olması lazım. 'Korkma' derken günlük anlamda bir korkma değil, bir umudun bir geleceğin cesur adımını at anlamında bir korkmadır.''

İstiklal Marşı'nın söyleminin yalın, anlamının derin olduğuna işaret eden Bakan Aydın, İstiklal Marşı'nın tahlili konusunda yüzlerce sayfalık metinler yazıldığını söyledi. Aydın, gençlere, bu metinleri okumalarını tavsiye etti.

Bugünün sıkıntılarının giderilmesinin reçetesinin İstiklal Marşı'nda saklı olduğunu dile getiren Aydın, ''Ne söylemişse onu yapmış, ne yapmışsa onu savunmuş bu tutarlı insanı rahmetle anıyor, bu metni bize kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum'' diye konuştu.

-''BİZİM EN BÜYÜK MİLLİ MUTABAKAT METNİMİZ''-

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ise Taceddin Dergahı'nın mübarek bir istiklal beyannamesine şahitlik ettiğini belirterek, bunun huzur, güven ve gurur verdiğini söyledi. Dergahın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildiğini hatırlatan Beyazıt, bundan büyük bir mutluluk ve onur duyduklarını dile getirdi.

Mehmet Akif Ersoy'un milletiyle güldüğünü, milletiyle ağladığını bunun doğal bir sonucu olarak da İstiklal Marşı'nı yazma şerefinin ona sunulduğunu ifade eden Beyazıt, ''Kutsal gönüllü memleket ve millet divanesi sıfatıyla da 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' diyerek son duayı o yapmıştır'' dedi.

TYB Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan ise Mehmet Akif'in millete, büyük değeri olan ve sonsuza kadar yaşayacak bir şiir armağan ettiğini belirterek, ''İstiklal Marşı bizim en büyük milli mutabakat metnimizdir'' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından değişik halk kesimlerini temsil eden giysiler giyen öğrenciler, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını seslendirdi. Mehmet Akif Ersoy'un ''Bülbül'' şiirinin ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin okunduğu törende, katılımcıların duygusal anlar yaşadığı görüldü.

Haber AA

 

Bu haber toplam 1655 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim