• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Prizren'de anıldı

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Prizren'de anıldı
Prizen'de Türkiye Yazarlar Birliği'nce gerçekleştirilen "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" etkinlikleri kapsamında, "Mehmet Akif'i Anma Paneli" düzenlendi.

PRİZREN

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy, Kosova'nın Prizen şehrinde Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından gerçekleştirilen "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Mehmet Akif'i Anma Paneli"nde yad edildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hacı Ömer Özden'in üstlendiği panel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Prizren'deki Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE) gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Caner Arabacı, Türkiye ile Balkanlar'dan çok sayıda şair, yazar ve mütefekkir çıktığını belirterek, "Akif bu topraklardan çıkan bir insan. Ama Akif'in hayatı, vefatına kadarki dönemi acılarla geçmiştir. Doğar, daha dört yaşındayken Osmanlı-Rus harbini yaşamak zorunda kalır. İlk gençlik döneminde Trablusgarp harbini, sonrasında Balkan harbini yaşar. Ardından, Avrupa'yı, İslam dünyasını dolaşarak elini taşın altına koyar. Sonra milli mücadele dönemini yaşamak zorunda kalır. Akif; bu yönüyle cihan devletinin yıkılışını, çatırtılarını zihin dünyasında, gönül dünyasında hissetmiş bir insandır." diye konuştu.

Ersoy'un, özellikle Balkan harbinden itibaren İslam dünyasının çığlığı olduğunu belirten Arabacı, "Milli mücadele dönemindeki İstiklal Marşı'nı yazışından dolayı biz Akif'i milli şair olarak nitelendiririz. Oysa Akif, Balkan harbinde de milli şairdir. Bozgunu durdurmak, ruhi afet olarak önüne geçmek için edebi bir kurul Akif'ten şiirler ister. İstiklal Marşı'nı yazmadan çok önce Akif milli şairdir. Hatta bu yönüyle Akif’in fikir ve gönül dünyasının aslında hem bozgunu durduracak, sona erdirecek hem de kurucu, yaşatıcı hatta diriltici iklimi uyandıracak düşünce yapısına, tefekkür dünyasına dikkati çekmek lazım." ifadelerini kullandı.

"Birlikte yaşama kültürü bizim kültürümüzde, değerlerimizde var"

Caner Arabacı, Balkan Harbi'nde bir bozgun yaşandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Devamı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/istiklal-sairi-mehmet-akif-ersoy-prizrende-anildi/1136835

Bu haber toplam 831 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim