• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

İzmir Mevlevihanesi Konuşuldu

İzmir Mevlevihanesi Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Kültür Programı Sohbetlerinde 6 Ekim 2018 Cumartesi günü Mustafa Üzel “İzmir Mevlevihanesi” üzerine konuştu.

İzmir’in unutulmaya terk edilmiş bu değerleri ilk defa görücüye çıkmaya başladı. TYB İzmir Şubesi iki haftadır unutulan değerlerini gündeme taşıyor. Bu değerler üzerinde kültür faaliyetlerine devam edecek. Yazar ve araştırmacılar bu konuları dinlerken heyecanlanıyorlar. Çok yakınımızdaki tarihi geçmişimizden haberleri olmadığından hayıflanıyorlar.

19 Haziran 1850 yılında Padişah Abdülmecid'in yardımlarıyla, Şeyh Halil Akif Dede tarafından kurulan İzmir Mevlevihane’si, tekke ve zaviyeler kanununun çıktığı 1925 yılına kadar olan kısa hayatında, İzmir için bir din ve tasavvuf merkezi olmasının yanısıra musiki, edebiyat ve siyaset merkezi olmuştur. Bu gün dahi isimleri ülkemizde bilinen bazı sanatçıların yetişmesinde ve hamurlarının yoğrulmasında bir başlangıç yeridir. Neyzen Tevfik bu mevlevihaneden mezundur, yine Türk sanat musikisinin Rakım Elkutlu, Cemal Şenneyli gibi üstatları burada yetişmiştir. Mevlevihane’nin ikinci şeyhi olan Şeyh Mehmet Nurettin dede iyi derecede Farsçasıyla yazdığı şiirlerle bir divan hazırlamıştır aynı zamanda çok iyi ney çalan Mehmet Nurettin Dede'nin çok sayıda bestesi ve güftesi vardır. Dibekbaşı’nda körfeze hakim bir tepede külliye halinde kurulmuş olan Mevlevihane, bir asitane olan Manisa Mevlevihane’sinden sonra ege bölgesinde bilinen en büyük mevlevihanedir. Bütün bu özelliklerine karşın hakkında çok az bilgiler olan bu tasavvuf merkezi hakkında kapıları aralamak için bulabildiğimiz arşiv belgelerini, güvenilir kaynaklardan alınan bilgileri, dönemin gazetelerindeki malumatları ve seyyahların anlatımlarını bir araya getirmek suretiyle İzmir Mevlevihanesi kitabını hazırladık.

İzmir'in geçmişte ciddi bir tasavvuf potansiyeli olduğunu gösteren bu belgeler ne yazık ki aynı zamanda bu potansiyelin geçmişte çok fazla irdelenmediğini göstermektedir. Umarız bundan sonra değerli araştırmacı arkadaşlar tarafından bu konuda önemli yayınlar hazırlanacak ve İzmir'in bilinmeyen bir tarafı gözler önüne serilecektir.

Mustafa Üzel konuşmasını resim akışıyla da destekleyip akıcı bir dil kullanınca ilgiyle izlendi. Dinleyiciler de bu dersten kendilerine düşen payı almaya çalıştılar.

Sunum salonu dolduranlar tarafından ilgiyle izlendi. Dinleyiciler arasında bulunan Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Şerif Ali Bozkaplan, Kilis 7 Aralık Üniversitesinden misafir olarak aramızda bulunan Yrd. Doç. Dr. Faruk Öztürk konunun sunumundan ve ilk defa duyulan açıklamalardan memnuniyetlerini dile getirdiler.

Resmi sunumdan sonra katılımcılar ile uzun zaman ayakta sohbet devam etti. Yazar kitaplarını imzaladı. TYB İzmir Şube Başkanı Levent Ertekin katılım plaketini takdim etti. Katılanlar toplu resim çekildikten sonra ayrıldılar…

img_0095.jpgimg_0088.jpg

Bu haber toplam 1717 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim