• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İzmir Şubesi "Düşmanlara geçit vermemeliyiz"

İzmir Şubesi "Düşmanlara geçit vermemeliyiz"
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2018 yılının ilk programı düzenlendi. Yazarların söyleşileriyle renklenen etkinliğin bu haftaki konuğu Tarih Öğretmeni, Yerel Tarih Araştırmacısı Ozan Semerci oldu

SULTAN GÜMÜŞ 

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen ve insanları yazarlarla buluşturan Cumartesi Sohbetlerinin 2018 yılı ilk etkinliği yapıldı. Programda Tarih Öğretmeni, Yerel Tarih Araştırmacısı Ozan Semerci, Ayyıldızlı bayrağın mana ve öneminden bahsetti. Kırmızı rengin Türkler için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Semerci, “Bayrak düşmanlarına geçit vermemeliyiz” dedi.

BİN SENE ÖNCE…

Bayrak kelimesinin kökeninden bahseden ve bayraklar üzerindeki renklerin, işaretlerin anlamlarına değinen Ozan Semerci, “Bayrak üzerindeki motifler milletin benimsediği motifler. Eski Türkçe ’de kırmızı kelimesi yok. Kızıl kelimesi var. Bu yüzden al bayrak denilirdi. Al renkle kırmızı renk arasında ufak farklılıklar var. Bizim bayrağımız kırmızı değil, al. İçerisindeki özel sarı ve turuncu renklerden dolayı bu farklılık oluşuyor. Hilal ise bizim bin sene önce kullandığımız simgeler. Kırmızı renkte aynı şekilde bizim yıllar önce yer verdiğimiz bir renk. Bizi kırmızı renkten vurmaya çalışıyor bayrak düşmanları. ‘Şehitlerin kanlarından yola çıkarak mı kırmızı yaptınız?’ diyenler şiddeti daha da pekiştirdiğimizi savunarak bizlere saldırıyor. Ancak bilinmelidir ki Türk bayrağı diğer bayraklar gibi sipariş üzerine yapılmadı. bin seneden beri zaten al rengi kullanıyormuşuz” dedi.

Osman Gazi döneminde dahi kırmızı rengin halk tarafından ne denli önemli olduğuna dikkati çeken Semerci, şöyle ekledi: “Osman Gazi sarı bayrak yapacağız deseydi kimse karşı çıkamazdı. Ancak sarı yapmadı, kırmızı yaptı. Çünkü halkı kırmızının arkasında duruyordu. O kadar ki kırmızı renk kalpten seviliyordu. Yavuz Sultan Selim ise beyaz bayrak kullanıyordu. Çünkü oda dini simgeliyordu. Ama yine de en avantajlı renk kırmızıydı.”

“Bizim milli sembolümüz hilal şeklinde aydır” diyen Semerci, “Özellikle 1800-1900’lü yılların karikatürlerine bakın hep hilal figürleri var. Çünkü buda bizim bin senelik sembolümüz. Güneşle ayın buluşması hilali oluşturuyor” diye konuştu.

ŞEREFİN SİMGESİDİR

Doğru olmayan yorumlar hakkında da konuşan ve 3 hilalin ilk kez kim tarafından kullanıldığına da değinen Semerci, “Bazıları yeni yorumlar getirdi. Hilal Allah’ı, yıldız da Muhammed’i simgeliyor diye. İyi, güzel ama İslamiyet’ten önceki hilali ve yıldızı nereye koyacağız. 3 hilali ilk defa Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un Fethi sırasında kullandı. Bu sebeple 1453 yılından öncesini ele alan bir kaynakta herhangi bir hilal görürseniz o bilgi doğru değil”  ifadelerini aktardı. Bayrakta yeşil rengin kullanıldığı dönemden de bahseden Semerci, “ Belli bir dönem devlet tarafından yeşil renkte kullanıldı. Ancak 3. Selim döneminde bir önerge sunuluyor ve bayrağın kırmızı renk olması isteniyor. 3. Selim daha sonra kararı kabul ediyor. Kararı kabul etmesindeki başlıca amaç ise yeşil rengin dışarıdan alınmasını önlemek ve hemen soluyor olmasına bir çözüm bulmak. Bu sebeple yeşil renk kaldırılıyor, yerine atalarımızın rengi olan kırmızı getiriliyor” diye kaydetti. “Bayrak bağımsızlık ve şerefin simgesidir” diyen Semerci, bayrağın önemine şöyle değindi: “Bizi ortak duygularda buluşturur. Bayrak, ezan ve sela insanları bir araya getirir. Tıpkı 15 Temmuz darbe gecesinde sokağa bayraklarla akın eden insanları bir araya getirdiği gibi. Düğünlerde, sünnetlerde bayraklar kullanırız. İşte bu kadar değer veririz. Bayrağın da dostu, düşmanı var. Kimi içte, kimi ise dışta. Ve bu düşmanlar doğrudan kırmızı renkle saldırıyor. Bayrak düşmanlarına geçit vermemeliyiz.”

27750447_10156051461655699_8808360011522219064_n.jpg27368907_2108728006024661_527564179875069446_o.jpg

Bu haber toplam 886 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim