• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

İzmir Şubesi: “İkinci Meşrutiyetten Cumhuriyetin İlanına Kadar İzmir’de Tiyatro”

İzmir Şubesi:  “İkinci Meşrutiyetten Cumhuriyetin İlanına Kadar  İzmir’de Tiyatro”
9 Nisan 2016 Cumartesi günü TYB İzmir Şubesinde Özlem NEMUTLU “İkinci Meşrutiyetten Cumhuriyetin İlanına Kadar İzmir’de Tiyatro” Konulu Söyleşide bulundu.

9 Nisan 2016 Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Özlem NEMUTLU’yu konuk etti. “İkinci Meşrutiyetten Cumhuriyetin İlanına Kadar  İzmir’de Tiyatro” konulu söyleşi saat:14.15 te başladı.

Özlem NEMUTLU titiz bir çalışma sonucu yaptığı konu ile alakalı araştırmasını TYB müdavim ve gönüldaşlarıyla ilginç notlardan paylaştı.  İzmir’e tiyatro kumpanyalarının 17. Yüzyıldan itibaren gelmeye başladığını, bunun erken bir dönem olduğunu söyleyen NEMUTLU; “Tiyatro diğer edebiyat türlerinden farklıdır. Tiyatro sahneye ve seyirciye muhtaçtır, dedi. İzmir’de ilk tiyatro binasının 1830 yılında inşaa edildiğini, muhtemeldir ki Türkiye’de ilk tiyatro olduğunu vurguladı. İzmir’de 1908 ila 1923 yılları arasında sayısız tiyatronun bulunduğunu, bu yıllar arasında İzmir’de tiyatro hayatının çok canlı ve renkli olduğunu, bugün dahi böyle bir hareketin olmadığını anlattı. 1908’den önce Rumların ve Levantenlerin tiyatroya gittiklerini, tiyatro yaptıklarını, 1908 den sonra, 2. Meşrutiyetten sonra Türklerin tiyatroya girdiğini, artık İzmir’in bir Türk şehri olma hüviyetine girmeye başladığını, Türk tiyatro topluluklarının hızla kurulduklarını, İzmir Heveskaran Tiyatro Topluluğu, Hürriyet Kumpanyası, Temaşa-i Osmanlı Sahnesi, Yeni Sahne gibi.  O dönemin tiyatro yazarlarını da isim anan Nemutlu, İzmir’i işgal günlerinde Rumların tiyatro etkinliklerinde öne çıktıklarını görüyoruz, dedi. Söz konusu dönemde, Meşrutiyet ve Cumhuriyet yılları arasında İzmir’de yayınlanan gazete ve dergilerin çeşitliliği notu da dikkat çeken bir nokta oldu.

Saat:16.00’da programın hitamında TYB İzmir Şube Başkan Yardımcısı Naci GÜMÜŞ tarafından Sayın Özlem Nemutlu’ya Teşekkür ve Katılım Belgesi taktim edildi, hatıra fotoğrafları çekildi.

20160409_153235-(800x600).jpg

Bu haber toplam 909 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim