• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İzmir Şubesinde "Eğitimde Modernleşme" konuşuldu

İzmir Şubesinde "Eğitimde Modernleşme" konuşuldu
İzmir bu gün yağmurlu bir güne uyandı. Caddeler sokaklar su altında fakat TYB İzmir Şubesi’nin salonu kalabalıktı. Yağmur dışarıda aralıklarla devam ediyor. Çoğu yerde sokaklar geçilemez halde.

TYB İzmir Şubesinde 28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat 14.00 de üyelerimden, Katip Çelebi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz "Eğitimde Modernleşme" konusunda konuştu.

Hocadan önce dinleyiciler gelmişti. Mehmet Yazıcı Hoca’nın Rize’den getirdiği Rize Çayı’nı yudumlarken sohbet başlamıştı.

Selçuk Türkyılmaz Hoca, "Usuli Cedid hangi yeniliği getirmiştir?" sorusuna cevap ararken konuşma arkasından akıp gitti. Usuli Cedid ile Usuli Kadimin tartışma kökleri Martin Luter’re dayandığını söyledi. Martin Luter, İncil’i Almancaya çevirmesiyle Almancayı din dili haline getirmiştir. Ortaya bir gerçek çıktı, kitapta önceden birey muhatap alınıyordu sonradan toplum muhatap oldu. Matbaanın gelişmesiyle okuryazar oranı çok arttı.

Osmanlı Devleti’nde 1823 de alınan eğitim kararı modern bir eğitim kararıdır. Usuli cedid ve usuli kadim bir dini tartışması değil model, eğitim, pedegoji tartışmasıdır. Bu tartışmalar Türk eğitimi için çok önemlidir.

Bizim modernleşmemiz çok çekişmeli ve sancılı geçmiştir. Bu hâlâ devam etmektedir. Mesele bir türlü nihayetlendirilememiştir. Gazetenin çıkması bizim modernleşmemiz de önemli yer tutmaktadır.

Dili sade bir Türkçeyle toplumun bütün katmanlarına iletirsek bütün toplumu bilimin içine katmış oluruz.  Usuli cedid eğitim sistemi Gaspıralı tarafından Hindistan’a kadar götürülmüştür…

Ana hatlarıyla vermeye çalıştığımız bu sunum atmış dakika devam etmiştir. Konuşma ilgiyle dinlenmiş ara sıra araya girenler, fikir beyan edenler de olmuştur.

Konuşma bitene kadar pür dikkat dinlenmiştir.

TYB İzmir Şubesi böylece esas konulara da el atmış oldu ve hoş, verimli bir sunum dinlemiş olduk.

Bu gün salonumuzda gençler vardı, dinlediler…

Konuşma bitti ama sorular ve karşılıklı sohbetler devam etti, bir süre daha…

Bu haber toplam 815 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim