• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

İzmir'de "Divan Edebiyatında Gül" Konuşuldu

İzmir'de "Divan Edebiyatında Gül" Konuşuldu
TYB İzmir Şubesinin her hafta düzenlediği etkinliklerin bu haftaki konuğu Serpil Akgül; mimar Sabahat Güner’in takdimi ile “Divan Edebiyatında Gül” konusunu anlattı.

Serpil Akgül; “Çiçeklerin arasında en değerli kabul edileni hiç şüphesiz güldür. Çünkü gül, ilahi boyutta hem Allah’ın tecellisinin hem de Hz. Muhammed’in sembolüdür. Tasavvufta gül, ilahi aşka erişebilmek için bir köprü vazifesi görür. Bu düşünceye göre tevhide ve fenafillâh katına kesretten geçilir. Bu sebeple gül kesret, selvi ise tevhiddir. Güle âşık olan bülbülü gerçek aşka hazırlayan yine güldür. Şiirlerde çoğu zaman çiçeklerin sultanı olarak anılan gül; şekli, hoş kokusu, rengi ve dikenli olması gibi özellikleriyle beyitlerde sık sık konu edilmiştir. Gülün sayılan bütün bu özellikleri divan şiirinde birbirinden farklı tasavvur ve kullanımların ortaya çıkmasını sağlamıştır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantının bitiminde konuşmacıya şube başkanı Mahir Adıbeş tarafından “Katılım Belgesi” takdim edildi, fotoğraflar çekildi.

 

Bu haber toplam 1874 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim