• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

İzmirli Yazarlar Karikatürist Oldu!

İzmirli Yazarlar Karikatürist Oldu!
İzmir’de bulunan yazarlar ve şairler hafta sonunda Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından organize edilen cumartesi sohbetlerinde karikatür çizerek bir farklı etkinlikte bulundu.
  1. Karikatürcüler Derneği Manisa İl Temsilcisi İbrahim Atabey “ Bugüne kadar görme engeliler, zihinsel engeliler dahil olmak üzere değişik derecedeki okullar ve üniversite öğrenciler ile karikatür atölyelerinde çalıştık. İnsanları yüzlerini tebessüm ettiren, onları mutlu eden bir sanatla insanların hem eğitildiğini hem de terapi olduklarının görmek bizi mutlu ediyor “ şeklinde konuştu

 

  1. Atabey otuzdört yıldır karikatür çizdiğini belirterek “ bugün eğitimde maalesef karikatür ile ilgili eğitim yok. Halbuki çocuk karikatür ile iç dünyasındaki gerginlik ve sıkıntılardan kurtulmakta. Çocuk için resim, karikatür ne bir resim nede bir karikatürdür. Onun için o bir oyundur. Eğitimde bize düşen çocuğun  ruh dünyasına  inerek, onun gizli kalmış yönlerini açığa çıkartmaktır” dedi.

 

  1. Sekiz yaşında ışığı, televizyonu olmayan ücra bir köyde adını bile  bilmediği komik adamlar, komik çizgiler diyerek gaz lambası ışığında yaptığı karikatürlerin serüvenini anlatan  Karikatüristler Derneği Manisa temsilcisi İbrahim Atabey “ köy yerinde  bulduğun kağıtlara yaptığım komik adam, komik çizgilerin karikatür olduğunu daha sonra köy yerinde  elime geçen bir gazeteden öğrendim”dedi

           karikatur.jpg

İzmir’de bulunan yazarlar ve şairler hafta sonunda Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından organize edilen cumartesi sohbetlerinde karikatür çizerek bir farklı etkinlikte bulundu.

            Türkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesinde Karikatürist İbrahim Atabey karikatürün çocuk eğitimindeki yeri konusunda sohbet toplantısında konuştu.

             Atabey otuzdört yıldır karikatür çizdiğini belirterek “ bugün eğitimde maalesef karikatür ile ilgili eğitim yok. Halbuki çocuk karikatür ile iç dünyasındaki gerginlik ve sıkıntılardan kurtulmakta. Çocuk için resim, karikatür ne bir resim nede bir karikatürdür. Onun için o bir oyundur. Eğitimde bize düşen çocuğun  ruh dünyasına  inerek, onun gizli kalmış yönlerini açığa çıkartmaktır” dedi.

            Karikatürün geçmişine de değinen Atabey, görsel sanatlar açısından karikatürün ilk insanla birlikte gelişen  bir alan olduğuna temas ederek “ Mağarada duvarlara resimle çizilen  ilk karikatür  aslında o dünyanın düşünce  yapısının ifadede  kullandığı bir araçtı. Günümüzde karikatür daha ziyade siyaset alanında karşımıza çıkmakta. Çizilen karikatürler aslında ele alınan konunun iğneleyici bir dille anlatımıdır.  Ancak karikatür sadece gazete köşelerindeki siyasetçi için çizilen çizgiler değil. Toplumun bütün dertleri, problemlerin hatta çözüm yolları karikatür ile anlatılabilir. Bu yönüyle karikatür müthiş bir eğitim materyalidir” dedi.

            Sekiz yaşında ışığı, televizyonu olmayan ücra bir köyde adını bile  bilmediği komik adamlar, komik çizgiler diyerek gaz lambası ışığında yaptığı karikatürlerin serüvenini anlatan  Karikatüristler Derneği Manisa temsilcisi İbrahim Atabey “ köy yerinde  bulduğun kağıtlara yaptığım komik adam, komik çizgilerin karikatür olduğunu daha sonra köy yerinde  elime geçen bir gazeteden öğrendim:Garip bir tecelli ki o gazetede  bir ilan  dikkatimi çekti. Benim yaptığım adını bile bilendiğim karikatür yarışmasına katıldım. Çizdiğim karikatür ile dereceye girince benim hayatım değişti. Bugünün çocukları çok ama çok şanslı. Sadece yeteneklerinin farkına varmaları yeterli. Bu konuda da onlara yön gösterecek öğretmenlere ihtiyaç var. Milli eğitim bu konuda  okullara seçmeli dersler koyarak yeteneklerin ortaya çıkışına yardımcı olabilir”dedi

            Karikatürün evrensel bir dili olduğuna temas eden Atabey “ Bugüne kadar görme engeliler, zihinsel engeliler dahil olmak üzere değişik derecedeki okullar ve üniversite öğrenciler ile karikatür atölyelerinde çalıştık. İnsanları yüzlerini tebessüm ettiren, onları mutlu eden bir sanatla insanların hem eğitildiğini hem de terapi olduklarının görmek bizi mutlu ediyor “ şeklinde konuştu.

Atabey’in karikatür ile  ilgili söyleşisi katılımcılara  birer kalem ve kağıt  dağıtarak onları karikatür ile tanıştırmasıyla devam etti. Oldukça keyifli anların yaşandığı, interaktif sohbetin sonunda katılımcıların basit karikatürler çizmesi dikkat çekti.

            Karikatüristler Derneği  Manisa temsilcisi İbrahim Atabey’e sohbetin sonunda yazarlar birliği İzmir şubesi yönetimince  katılım belgesi verildi.

Bu haber toplam 2012 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim