• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

K.Maraş Şubesi’nde Dr. Timuçin Çevikoğlu’nun “Dede Efendi ve Türk Mûsikisi” Sohbeti

K.Maraş Şubesi’nde Dr. Timuçin Çevikoğlu’nun “Dede Efendi ve Türk Mûsikisi” Sohbeti

“Kahramanmaraş 4. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı”na kitap imza günü dolayısıyla gelen TV programcısı ve yazar Sadık Yalsızuçanlar ve Kültür Bakanlığı sanatçısı Dr. Timuçun Çevikoğlu ile Server Vakfı Başkanı Mehmet Ali Bulut ve Edebiyat Ortamı Dergisi’nin kurucusu ve eski Genel Yayın Müdürü şair Mustafa Aydoğan Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesini ziyaret ettiler. Şube Başkanı öğrt. gör. İsmail Göktürk misafirlerle ve dernek müdavimleri arasında tanışma takdimi yaptı.

Ardından Sadık Yalsızuçanlar ile Dr. Timuçun Çevikoğlu “Dede Efendi ve Türk Mûskisi”konulu sohbet ettiler. Yalsızuçanların hayli zengin sorular sorduğu sohbet son derece muhtevalıydı.

“Mevlevî Ayinleri Usûller ve Arûz (2 cit)”,         “Döndükçe Gönülde Aşk Tazelenir”, Semâ’nın Sadâsı” adlı kitaplar telif eden, aynı zamanda neyzen olan Çevikoğlu, mûkimizin medeniyetimizde yeri ve değerinin yanında 3. Selim’den Cumhuriyet dönemine kadar Batılılaşma uğruna nasıl tahrip edildiği ve yozlaştırıldığı hakkında dudak uçuklatacak bilgiler sundular. Mûsikimizin kavramalarının yanlış kullanıldığı ve Dede Efendi’nin (Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi,1778-1846) bestelerinin sayısı, muhtevası ve dinî mûskimizdeki yeri hakkında son derece şuurlandırıcı bilgileri ağyarını mâni efradını câmi bir şekilde anlattı.

Şube Başkanı İsmail Göktürk ve kurucu fahrî başkan Ali Yurtgezen hoca sohbetçilere teşekkür ettiler ve ilk fırsatta daha geniş kapsamlı bir sohbet ve Dede Efendi’nin bestelerinden mûsiki konseri sözü aldılar.

Ertesi gün Kitap ve Kültür Fuarı’nda Ali Yurtgezen hoca “Beyit Şerhleri / Evin Mahremi Olmak” kitabının, Şube Başkan Yardımcısı hikâyeci Hasan Ejderha “Sokakbaşı” adlı romanının, Şube Kültür Heyetinden Mehmet Raşit Küçükkürtül “Osmanlı Tokadı Nasıl Atılır?” adlı kitabının imza gününe katıldılar.

marassohbet2.jpg

Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim