Kaan Murat Yanık'ın Son Romanı Üzerine Söyleşi

Kaan Murat Yanık'ın Son Romanı Üzerine Söyleşi
Son romanı, "Uzakların Şarkısı" ile çalışkanlığını devam ettiren Kaan Murat Yanık'la kısa bir söyleşi gerçekleştirdik: "Kadınların hayata, teferruatlara ve birçok şeye erkeklerden farklı baktıklarını biliyordum"

Edebiyat dünyasında kısa zamanda büyük ilgi gören Butimar romanının üstünden iki yıl geçti. Şimdi Uzakların Şarkısı ile yeniden gündemdesiniz. Roman, Bünyamin ismindeki karakterin Kars’a yaptığı bir tren yolculuğu ile başlıyor. Biraz Bünyamin’den bahseder misiniz?

Kaan Murat: Bünyamin, çocukluğundan itibaren hastalıklı bir ruha sahip. Hayatın ona hiçbir zaman fırsat vermeyeceğine inanmış. Dünya ile arasında sürekli bir savaş var ve bu savaşta hep yalnız kalıyor. İşin içine bir de sevdiği kadın tarafından aldatılma meselesi de girince başını alıp uzaklara gitmeye karar veriyor. Elbette epey zaman psikolojik tedavi gördükten sonra…

Sonrası büyülü bir hikaye… Papağanlar, Hindistan, zamanda yolculuk ve bambaşka bir Osmanlı…

Kaan Murat: Evet. Bünyamin bir yazar adayı… Kars’a hem kendinden kaçmak, hem de kendisiyle yüzleşip hayalini kurduğu romanı yazmak için gidiyor.

Ustalıkla kurgulanmış, okuru alıp götüren bir roman… Butimar romanınızla üç ödül almıştınız. Uzakların Şarkısı da şimdiden çok konuşulmaya başlandı. Peki Uzakların Şarkısı ile Butimar’ı kıyaslama fikri dönüyor mu aklınızda?

Kaan Murat: Butimar yayınlandıktan sonra çok fazla olumlu eleştiri almıştım. Fakat bu eleştirilerden biri uzun süre aklımda dolaşıp durdu.

Neydi o?

Kaan Murat: Bir eleştirmen, ‘‘Kaan Murat Yanık, Butimar romanında büyük bir iş başarmış. Ama böyle iyi bir romanı bu kadar genç bir yaşta kaleme almış olması, okurların bundan sonraki romanı için beklentilerini yükseltecektir.’’ demişti ve bu yorum beni epey sıkıntıya sokmuştu. Yani Uzakların Şarkısı’nın, Butimar’dan daha iyi olması gerekiyordu. Bunun için çok uğraştım.

Oldu mu peki?

Kaan Murat:  Elbette bunun kararını verecek olan okurlardır. Fakat ben yazarı olarak Uzakların Şarkısı’nın teknik anlamda Butimar’ın üstünde olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, Uzakların Şarkısı’nın en çok tartışılan iki kısmına gelelim. Birincisi romanı yazarken yedi yüz civarında kadınla konuşup kadın psikolojisini tam manasıyla kavrayıp kitaba yansıtmaya çalıştığınızı söylemiştiniz. Bu süreç nasıl gelişti?

Kaan Murat: Kadınların hayata, teferruatlara ve birçok şeye erkeklerden farklı baktıklarını biliyordum fakat daha derine inmek istedim. Roman üstünde çalışırken farklı yaş gruplarından ve farklı mesleklerden yedi yüze yakın kadınla röportaj yapıp sorular sordum…

Devamı: http://www.kulturgundemi.com/soylesi/kaan-murat-yanikin-son-romani-uzerine-soylesi-haber-35199

Bu haber toplam 3211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim