• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Kadim Musiki Geleneğimizde Bir Köprü İnsan: Celal Güzelses

Kadim Musiki Geleneğimizde Bir Köprü İnsan: Celal Güzelses
Meşhur olmak, tanınmak gibi modern zamanların yükselen trendleriyle hiç işi olmamış Celal Güzelses’in. Diyarbakır Ulu Cami’de müezzinliği İstanbul’da çok para kazanıp zengin olmaya tercih etmiş bir engin gönüllü… Muaz Ergü yazdı.

Mehmet CelaleddinCelal Güzelses ya da “Şark Bülbülü”… Bu toprakların kültür hazinelerinden... Bu topraklarda doğan, bu topraklar için söyleyen, bu toprağa gömülen… İçli, insanın içine işleyen, insanı başka âlemlere götüren, içimizin derinliklerinde kıvrandıran, bazen bir hançer gibi usulca böğrümüze saplanan, bazen kanayan gönlümüze fitil olan bir ses.

Karac’oğlan’ın “Bir güzel ki on yaşına girince” diye başlayan yaş destanı var. Bunu Celal Güzelses’ten dinlemenin tadına doyulmaz. Hayat serüvenimizin on yaşından atmış beş yaşına kadarki bölümü anlatılır. Güzelses, uzun hava olarak okur o efsunlu sesiyle. Ömür denen muamma gelir, bir düğüm gibi oturur boğazımıza. Gâhi ağlarız, susarız gâhi… Bir film şeridi gibi geçip gider seneler zihnimizin aynasından.

1899 ya da 1900 yılında Diyarbakır’da doğuyor Güzelses. Bugün türlü olumsuzluklarla akla gelen, terör belasıyla hatırlanan ve bir etnik kimliğin başkenti olarak lanse edilen Diyarbakır, geçmişte mimariden musikiye, edebiyattan şiire sanatın ve kültürün her alanında velud bir belde. Konumu itibarıyla düşüncenin, edebiyatın toplandığı yer olmuş. Burada birçok beylik, devlet hüküm sürmüş. Türkmenler, Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler, Rumlar yörenin renklerinden bazıları…

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/portre/25557/kadim-musiki-gelenegimizde-bir-kopru-insan-celal-guzelses

Bu haber toplam 1041 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim