• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Kâmil Yeşil ile Öykü Dersleri

Kâmil Yeşil ile Öykü Dersleri
Kâmil Yeşil’in, öyküleri metin, teknik, teorik açıdan ele aldığı ''Öykü Dersleri'' kitabı, türünün en dikkate değer çalışmaları arasına girebilecek bir titizlikle hazırlanmış. Mustafa Uçurum yazdı.

Son yıllarda oldukça hız kazandı öykü, şiir ve yazı atölyeleri. Bu çok iyi bir gelişme. Yazma eyleminin de bir atölyeye ihtiyacı olduğunu göstermiş oldu bu tür çalışmalar. “Eline her kalem geçirenin” değil ehil isimlerin yönlendirmesiyle yazma işini ciddiye alanların bir tedrisattan geçerek bu işi yapabileceklerini ortaya koyan atölye çalışmalarıyla, geleceğin “eli kalem tutan” gençleri de iyi bir okur - yazar olarak yazı dünyasına adım atmaya başladı.

Kâmil Yeşil bir öykücü. Deneme kitapları da var. Şimdi de Öykü Dersleri ile okuyucunun karşısına çıktı. Bu alanda elbette çok sayıda çalışma var. Atölye çalışmaları arttıkça bu tür kitaplar da çoğaldı. Fakat bu çalışmayı önemli kılan iki özellik var. Birincisi yazarının da bir öykücü olması, diğeri ise öyküler üzerinden bir kuram çalışmasına gidilmesi.

Dil varlığın evi ise o evde sözü geçenler, evin gerçek sahipleri yazarlar ve şairlerdir” diye bir giriş yapıyor kitaba Yeşil. Dil elimizdeki en büyük hazine. Kitabı okuyunca görülüyor ki bütün kapılar dile çıkıyor.

Metinler üzerinden dersler var

Kâmil Yeşil’in kitabı bir öykü seçkisi tadında. Öykülerin izinden yazarların dünyasına giriyoruz. Ömer Seyfettin, Sait Faik, Refik Halit, Haldun Taner, Sabahattin Ali, Oğuz Atay, Çehov, Kafka ve birçok yazar var öyküleriyle birlikte ele alınan.

Öykü çözümlemelerinde ışık tutan, yol gösteren birçok ipucu veriyor yazar okuyucuya. Ömer Seyfettin ve “Diyet” öyküsü üzerinden paylaşılan notlarda bir öyküye yaklaşım tekniğini veriyor Yeşil: “Denebilir ki öykü, katman katman söyledikleri, ihsas ettirdikleri ve hatta söyleyemedikleri, söyleyemedikleri ile edebî bir nitelik kazanır. Bundan dolayıdır ki edebî metinler bütün zamanlara hitap eder, her okunuşta yeniden ‘üretilir.’ Buna göre Diyet öyküsünden çıkarılan sosyolojik, psikolojik, kültürel, ideolojik, bireysel, dini, siyasi vs. sonuçlar birbirinden farklıdır.” Görüldüğü gibi sadece öykü dersleri vermekle kalmıyor yazar, mesela Maupassant ilkelerinden Ömer Seyfettin’e geçiş yaparak geniş bir açılım sunuyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28121/kmil-yesil-ile-oyku-dersleri

Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim