• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kapitalizmin Kıskacındaki Aile

Kapitalizmin Kıskacındaki Aile
TYB İzmir Şubesi Kültür Etkinlikleri Programında 20 Ekim 2018 Cumartesi günü Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Duran "Kapitalizm Kıskacında Aile" konusunda sohbet yaptı.

Duran, konuşmasına başlarken; “Anlaşılması zor bir konu. Onun için bu seçkin insanlarla sohbet etmek gerçekten çok güzel…” diye söze başladı. 

Konuşmacı geniş bir giriş yaparak konuyu aileye getirdi. Hayat evresinin gelişmesi, doğa bilimlerinin sağlıklı gelişmesine bağlıdır. Doğa unsurlarının en çok girdiği çevre etkilerinin en güçlü etkilediği yer ailedir. Aile bir mahrem alan. Kendini en çok koruyan kurumdur. Bu bütün dünyada insanlığında geçerlidir.  

Ekonomi olarak Türkiye güçleniyor. Silah sanayi gelişiyor. Yalnız bu gelişmeler sırasında aile ne olacak? Aile, sosyal, kültürel, manevi olarak nasıl etkilenecek? Batı ülkelerinde olduğu gibi aile yok olacak mı? Aile toplum nezdinde yer alacak mı? Batıda aile yok edildi. Sorular karşımıza çıkıyor. 

Komünist devletlerde işler tek elden idare ediliyordu. Toplum bunalıyordu çünkü meseleler ya çözülemiyor ya da geç kalınıyordu. Yapı hantaldı. Bu da işlerin yürümesini zorlaştırıyordu. Sosyalist sistemde bürokratik hegemonya kapitalist kesimdeki para hegemonyası birçok değeri yok etti. Kültür endüstrisi, burjuva, aşırı dindarlar, eğitim politikası bunların hepsi kültür endüstrisi. Burada yetişen insanların hepsi işçi olarak kabul ediliyor. Burada dinin akılla savaşı sonunda din ortadan kaldırılmıştır. Bazı ilim adamları dinin itibarını bitirdi. Sonra da aklı öldürdüler. Kala kala batıda burjuva sanat akımı kaldı. Eğitim, bilim burjuvanın eline geçti. Aşırı derecede din karşıtı bir sistem getirildi. Burada vicdan, şeref, fazilet, erdem, duygular törpülendi. İnsan çocuksu insan yapıldı. İnsan bütün değerlerinden yoksun hale getirildi. Dayanışma, yardımlaşma, saygı, sosyal yapı yok edildi. Yalnız yapılan araştırmalarda insanların duygularına hitap edince iyilik yapma duyguları kısa zamanda gelişebiliyor. 

Kapitalizm, belki de konum sebebiyle en çok bizi etkiledi. Büyük bir kaostan geçtik. Filozofumuz yoktu. Tarih, kültür, din filozoflarımız olmadı. Filozoflarımız olsaydı bürokrasiye, din adamlarına, bilim adamlarına, siyasetçilere yol gösterecek yapıdaki kırılmayı engelleyecekti. Ayrılıkçılar aynı düşmana karşı olduğumuzu anlayacaktı. 

Konuları tartışmamız gerekiyor; eğitim, aile ne olacak? Saygı içerisinde bunların konuşulması gerekiyor. Biz bunları tartışamadık.  

KAOSTAN KURTARMA ANNENİN ŞEFKATİYLE OLUR 

Sosyal açıdan yapısal bunalımlara giriyoruz. Bu durumun tedavisi uzun sürecek gibi görünüyor. Gençlik kendi başına bırakılarak ailesiz büyümüş bir durum görüntüsünde. Hiçbir değer yargısı yok. Bu durum kaosa gidiyor. Bu kaostan kurtarmanın yolu annenin şefkatinden geçer. Çocuk kendi doğasını anneye açar. 

Bizim yapımızda sosyal entegrasyon var. Batıda sistemik entegrasyon var. Sosyal entegrasyon iç düzenlemeyi yapıyor. Onun için aile ortamı ve anne diyoruz. Annenin çalışmaya başlamasıyla sosyal yapıda kırılmalar başlamış olabilir. Aile için önemli olan anne. Çocuk annenin korumasında yetişmeli. 

Belki çözümü mikro fazilet ortamı kurmakla kazanabiliriz. Bilinçli insanlar yetiştirilecek. Ahlaki ilkeler geçerli olacak. Herkes arkadaş olacak. Değerlerine saygı duyulacak. Yüksek ahlakın içten dirilmesi bir irade beyanı olacak; topluma yerleştirilecek. Adil insan yetiştireceğiz. Öz güven patlaması okullarda ders yapılacak hale getirilecek. Bu her okulun yapabileceği bir müfredat değil. Onun için batıda da okullar seçilip o okullara çocuklar gönderiliyor. Bunun için anne şefkatinde erdemli çocuklar yetiştirilmesi lazım. 

Sayın Durana verdiği bilgiler, yaptığı paylaşımlar için teşekkür ederiz. Sohbet konunun akışkanlığı ve önemi sebebiyle uzun sürdü. Soru ve katkı bölümünde eski İzmir Milli Eğitim Müdürü Seyfettin Yılmaz, yazar Fahriye İpekçioğlu, avukat Hasan Devrim, ressam, yazar Şaziment Duran söz aldılar. Konu ilgi çekti. 

Sohbet Şube Başkanı Levent Ertekin’in katılım belgesi takdimiyle sona erdi. 

img_0176.jpgimg_0153.jpgimg_0167-1.jpgimg_0178.jpgimg_0181-3.jpg

Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim