• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Karacaahmet’te Öldürülen Bizzat İstanbul’un Kendisidir

Karacaahmet’te Öldürülen Bizzat İstanbul’un Kendisidir
Her gün bir mezar taşı daha Osmanlı’nın tahrip edilmiş tarihine doğru gömülüp kaybediliyor. Yakın yıllara kadar bu iş bir bilinçsizlik ve mağlubiyet sarhoşluğundan mütevellit olabilirdi; ama artık basbayağı kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Sadullah Yıldız

Yazdığı küçük seyahatnamesi pek hoş enstantanelerle süslenmiş Amerika doğumlu İtalyan gezgini Francis Marion-Crawford1890’larda İstanbul kitabının sonlarına doğru İstanbul’un büyük mezarlıklarından söz açıp, birkaç paragraf içinde bu devasa kabristanların şimdiye kadar yapılmış en iyi anlatımlarından birine imza atar.

Mezar taşları uzun ve silindirik olduklarından, bir süre sonra sağa sola eğildiklerini ifade eden Crawford, bunun Türk mezarlıklarına “yabanıl ve olağanüstü bir görünüm” verdiğini söyler ve şöyle devam eder: “Aralarında en pitoresk ve doğal olanlar duvarlarla çevrilmemiş büyük mezarlıklardır. Müminlerin bedenlerinin istirahat ettiği bu geniş alanları akıl almaz yaştaki muhteşem servilerin koyu ve hüzünlü gölgeleri yazın öğle güneşinde bile örter. Bu mezarlıklar her yönde göz alabildiğine dik duran, yan yatmış veya dik durması gereken bir cismin eğilebileceği her şekilde eğilmiş gri mezar taşlarıyla sonsuz bir düzensizlik içindedir.”

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/25269/karacaahmette-oldurulen-bizzat-istanbulun-kendisidir

Bu haber toplam 836 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim