• İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Karagöz yetim kaldı

Karagöz yetim kaldı
UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alan, Karagöz sanatının son temsilcilerinden Orhan Kurt, 87 yaşında hayatını kaybetti.

Karagöz sanatının son büyük ustalarından Orhan Kurt, 87 yaşında vefat etti. UNESCO'nun, 2008 yılında Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen usta sanatçı, Karagöz çalışmalarının yanı sıra hat ve resim dallarında da eserler vermişti. Türkiye UNİMA'sının (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi) kurucu ikinci başkanı ve onur kurulu üyesi olan Kurt, 40'a yakın ulusal ve uluslararası festivallere katılıp Romanya Köstence Festivali'nde birincilik ödülü aldı.

KİTABINI DA YAZDI

57 yılını Karagöz sanatıyla uğraşarak geçiren Kurt, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerde Türk haftalarında, özel turnelerde, Türk evlerinde gösteriler ve sergiler gerçekleştirdi. 2015 yılında Karagöz'le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı “Karagöz'ün Kuralları” kitabını yayımladı.

 



SAYGIYLA ANILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sanatçının vefatı üzerine bir mesaj yayımladı. Avcı şunları kaydetti: “Karagöz'ün yurt içinde ve dışında, tanınmasında önemli bir rol oynayan Kurt, birçok sanat dalında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ve kültürel mirasımıza katkıları dolayısıyla her zaman saygıyla anılacak.”

 

Devamı için: http://www.yenisafak.com/hayat/karagoz-yetim-kaldi-2634814

Bu haber toplam 869 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim