• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Kastamonu Üniversitesi'nde Mehmet Âkif Ersoy Paneli

Kastamonu Üniversitesi'nde Mehmet Âkif Ersoy Paneli
Kastamonu Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Mehmet Âkif’in Kastamonu’ya gelişinin 91. yılı anısına Kastamonu’da düzenlenen panel büyük ilgi gördü.

Mehmet Akif Ankara’ya geldikten sonra, Anadolu’nun birçok şehir, kasaba ve köylerinde vaaz vererek cami ile cephe arasında adeta bir köprü kurduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti;

“Onun bu vaazlarından en etkili olanı Kastamonu'da Nasrullah Camiinde vaaz şeklinde verdiği nutuktur. Kastamonu'nun Ankara merkezli Millî Mücadele Hareketi'nde başlangıçtan itibaren özel bir önemi vardır. İstanbul'dan gizli bir şekilde yapılan askeri malzeme sevkiyatının çok önemli bir bölümü Kastamonu üzerinden yapılmıştır. Bu bakımdan Kastamonu Anadolu Hareketi'nin askeri ve ekonomik ana üst noktasını teşkil etmiştir. Mehmet Âkif’in başta Nasrullah Cami olmak üzere Kastamonu'nun kaza ve köylerinde yapmış olduğu konuşmalar, Anadolu'nun diğer vilayetlerindeki konuşmaları gibi heyecanla dinlenmiş ve halkın üzerinde etkisini hemen göstermiştir. Ancak Nasrullah Cami'inde 19 Kasım 1920 tarihindeki konuşması, bütün Anadolu şehirlerinde yapmış olduğu konuşmalarının en etkilisi olmuştur. Âkif’in bu meşhur vaazı, başta Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının siyasî ve askerî yönden öncülük ettiği Millî Mücadele Hareketi’ nin amaç ve hedeflerinin halka benimsetilmesi, zararlı ve yıkıcı propagandaların etkisinde kalınmadan birlik ve beraberliğin sağlanması yönünde yapılmış çok önemli bir konuşmadır. Mehmet Âkif bir aydan fazla bir süre Kastamonu ve kazalarında kaldıktan ve her gittiği yerde halkı coşturan ve gözyaşlarına boğan konuşmalar yaptıktan sonra Ankara'ya dönmüştür. Mehmet Âkif Ersoy, marşların en güzeli olan İstiklâl Marşımızı o günkü heyecanlardan ilham alarak yazmış ve kahraman ordumuza ithaf etmiştir. Edebiyat, sanat ve kültür dünyamızı zenginleştiren, fikir hayatımızda derin izler bırakan millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un tarihimiz, düşünce dünyamız ve edebiyatımızdaki yerini tespit edebilmek ve onun günümüz sorunlarına da ışık tutabilecek düşünce, sanat ve ideallerini aktarabilmek için düzenlenen panele tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Panele katılanlara teşekkür eden Vali Erdoğan Bektaş’ın selamlama konuşmasının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı ve Oturum Başkanı Ahmet Fidan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgiler verdikten sonra Mehmet Akif’in şahsiyetine ve düşünce hayatımızdaki yerine dair mühim noktalara değindi. Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da, Mehmet Akif’in fikirlerinin cemiyetimizdeki yansımalarına dair dikkat çekici beyanlarda bulundu. Kastamonu Müftüsü Dursun Ali Şeker, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski ve Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu kürsüye çıkarak Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu vaazı ve Kastamonu’da yaşadıkları davetlilere ayrıntılı olarak anlattılar.

19.11.2011

panel2

 

Bu haber toplam 1334 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim