• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Keçiören Belediyesi Latin Harfli İlk Yunus Emre Divanı'nı Yeniden Bastı

Keçiören Belediyesi Latin Harfli İlk Yunus Emre Divanı'nı Yeniden Bastı
Keçiören Belediyesi Latin Harfli Türkiye Türkçesindeki İlk Yunus Emre Divanı’nı Yeniden Bastı

Cumhuriyet Türkiye’sinde Yunus Emre’nin şiirleri ilk defa Burhan Toprak tarafından 1933-1934 yılları arasında Yunus Emre Divanı adıyla üç cilt olarak çıkarılmıştı.  Toprak, 1950’den itibaren bu üç ciltlik çalışmasını kısaltarak tek cilt hâlinde yayımlamayı sürdürmüştür. Keçiören Belediyesi;  Abdülbaki Gölpınarlı, Faruk Kadri Timurtaş, Sabahattin Eyüboğlu ve Mustafa Tatçı gibi kendisinden sonraki farklı kişilerin Yunus Emre Divanı derlemelerinin öncüsü ve kılavuzu olan söz konusu eseri “Eleştirel Deneme, Ekler ve Notlar” adlı bir inceleme-araştırmayla birlikte yeniden bastı.

Keçiören Belediyesinin yukarıda adı geçen yeni yayını eleştirel metin yayınlarındaki ölçütler gözetilerek Toprak’ın üç farklı tarihli Yunus Emre Divanı’nı karşılaştırılarak hazırlanmış, Arapça kalıp ifadelerdeki birtakım okuma yanlışları da düzeltmiş.  Ayrıca Necip Fazıl Kısakürek ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi ünlü Türk edebiyatçılarının arkadaşı ve bugün unutulmuş bir Türk felsefecisi olan Burhan Toprak için ayrıntılı bir biyografi kaleme alınmış. Görüşleri yeniden değerlendirilmiş.  Bu arada Ziya Gökalp’ın Yunus Emre’yle ilgili düşünceleri, modern felsefeyle, Immanuel Kant’la ilintisi sorgulanmış. Burhan Toprak’ın iki kimlikli Türk vatandaşlığı incelenirken kayınpederi Mareşal Fevzi Çakmak’ın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün kayıtlarındaki soyadının  “Çakmak”  olmadığı da belirtilmiş.

Görsel içeriğinin zenginliğiyle de öne çıkan bu titiz çalışma, kamu yayıncılığımızın iyi ve güzel örneklerinden. Söz konusu eser yayımlanışıyla -Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın sunuş yazısında belirttiği “ortak kimliğimizi diri tutmak”  amacıyla birlikte-  bizce bir başka amaca daha hizmet ediyor: Düşünce ve sanat dünyamıza uzun yıllardır unuttuğumuz Burhan Toprak’ı yeniden hatırlatarak kendisine olan vefa borcumuzu da -bir nebze de olsa- “hepimizin adına” ödemiş oluyor.

Yunus Emre Divanı, Burhan Toprak,  Bir Eleştirel Deneme Eşliğinde Ekler ve Notlarla Yayına Hazırlayan: Mustafa  Atiker,  Keçiören Belediyesi Yay., Ankara, 21 Eylül 2017, 261+3 s.

y1.jpg

Bu haber toplam 5345 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim