• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Keçiören’de Aliya İzzetbeğoviç konferansı

Keçiören’de Aliya İzzetbeğoviç konferansı
Keçiören’de Aliya İzzetbeğoviç konferansı

Bosna Hersek’e savaşı silahlarla değil, liderliği ve vizyonuyla kazandıran Aliya İzzetbegoviç’i Keçiörenli gençlere tanıtmak amacıyla bir konferans düzenlendi.

Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç” konferansı, Keçiören Belediyesi, Cihannüma ve Genç Ufuk Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Yöneticiliğini gazeteci Ali Sali’nin üstlendiği konferansa konuşmacı olarak Ömer Erdoğan, Bahadır Celâl İslâm ve D. Mehmet Doğan katıldı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın dinleyicileri arasında Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da vardı.

Salim Uslu: Kültüre önem vermeliyiz

Aliya İzzetbegoviç’in hayata bakışımıza dair önemli kodlar bıraktığını belirten Salim Uslu, “Biz daima mazlumların yanında yer almayı görev addettik. Aliya İzzetbegoviç’in ‘Düşmana bir adalet borcumuz bulunuyor’ ve ‘Düşmana benzediğimiz zaman savaşı kaybederiz’ sözleri çok önemli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kültürel ve sosyal alanda başarılı olamadık sözü ile bize bir istikamet gösterdi. Bu eksiği kısa zamanda gidereceğimizi umuyorum. Büyük Türkiye’yi kurmak istiyorsak, Kültür Bakanlığı’nı en önemli bakanlık haline getirmeliyiz” dedi.

Mücadeleci bir yapıya sahip olan İzzetbegoviç’in hayatının çok zor şartlarda geçtiğini söyleyen Mustafa Ak ise, “Bilge bir kişilikti, yazdığı eserler ile dünyaya örnek oldu. Saygı ve minnetle anıyoruz. Ömer Erdoğan’ın teklifi üzerine bu programı gerçekleştirdik. Keçiören Belediyesi olarak kültür ve sanat etkinliklerine önem veriyoruz. Çünkü insan odaklı çalışıyoruz. Daha güzel Türkiye için, kültürel ve sanatsal çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

SAVAŞTA OYUNU BOZAN LİDER OLDU

Konferansın başında “Bilge Kral” hitabı ile ilgili bir düzeltme yapan Ali Sali, “Aliya İzzetbegoviç, kendisine ‘Bilge Kral’ denilince itiraz etmişti. ‘Ben kral değilim, otoriteye karşıyım. Benim huzurunda eğileceğim tek otorite vardır, O da Allah’tır’ demişti” hatırlatmasında bulundu.

“Tarih idrakımız ve Aliya İzzetbegoviç” başlığı altında konuşan Mehmet Doğan, öncelikle organizasyonun ev sahibi Mustafa Ak’a teşekkür ederek, “İyi ki Keçiören Belediyesi var. Böylesine anlamlı kültürel faaliyetleri gerçekleştiriyor. Ankara belediyeleri büyükşehirden başlayarak kültürü, sanatı önemsizleştirdiler. Başkenti kültürel anlamda çölleştirdiler. Keçiören Belediyesine bu anlamda bilhassa teşekkür ediyorum” dedi. Bir tarih şuuru inşa edebilmek için kendi tarihimizi bilmemiz gerekiyor” siyan Doğan Savaşta Sırbistan’ın yaptığı soykırıma Avrupa ve Batı dünyasının gereken hassasiyeti göstermediğine işaret edettikten sonra, “Oyunu bozan unsur, güçlü lider Aliya İzzetbegoviç oldu. Eğer o olmasaydı, Bosna’da bu kadar güçlü bir direnç olmayacaktı. Etnik temizliğe maruz kalmış bir coğrafyada, güçlü bir şekilde İslami fikri tanıttı. Avrupa’nın ortasında Müslüman olarak var olma mücadelesini sonuca ulaştırdı” diye konuştu.

ÇOK ULUSLU ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bosna’nın 25. bağımsızlık yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler ile ilgili bilgi veren Ömer Erdoğan ise, “Cumhurbaşkanımızın şifahi talimatı üzerine başlattığımız etkinlikler kapsamında Aliya İzzetbegoviç belgeselini çektik. Bu belgesel ile ilgili olumlu eleştiriler alıyorum. Boşnakçasını ve Arapçasını da yapacağız” bilgisini paylaştı. Bosna Hersek’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden Anadolu insanına emanet edildiğini dile getiren Erdoğan, “İzzetbegoviç ile ilgili konferanslarımızı sürdüreceğiz. Çok uluslu ve çok oturumlu bir çalıştay gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Aliya İzzetbegoviç, elinde hiçbir şey yokken, 90’ların ilk yarısında bir avuç Boşnak ile kanlı ve kirli savaşın içerisinden, toplumuna bir devlet kurdu” ifadelerini kullandı.

SİVİLLERE ASLA SALDIRMADI

Bahadır Celal İslam da, Aliya İzzetbegoviç’in savaş ahlakı hakkında konuşarak, “İzzetbegoviç, ‘Savaşın genelinde iyiye dair her şey Müslümanlara aittir’ demişti. Bir gazeteci kendisine ‘Savaşı kim kazandı’ diye sorduğunda, ‘Ortada askeri bir zafer yok. Her iki tarafın da kaybettikleri ve kazandıkları oldu. Fakat ahlaki açıdan kazanan biz olduk’ yanıtını vermişti. Savaşta Sırbistan derin devletinin planı üzerine 35 bin Boşnak kadına sistematik olarak tecavüz edildi. Sırplar korkak bir savaş verdiler, öldürülenlerin içinde asker oranı yüzde 1 bile değildi” dedi. Savaşta düşman askerlerinin Boşnaklara uyguladığı katliam ve zulme örnekler veren İslam, “Oysa Aliya İzzetbegoviç’in ordusu sivillere asla saldırmadı. Bosna ordusu ne yediyse, Sırp savaş esirleri de onu yediler. İbadethane, hastane ve benzeri yerlere asla zarar vermediler. Sırpların hâkim olduğu yerlerde 500’ün üzerinde toplu mezar çıktı, ama Müslümanların hakim olduğu yerde bir tane dahi çıkmadı. İzzetbegoviç etnik, dini ve kültürel ayrımcılık yapmamıştır” mesajını iletti

dbl3mbdxuaub8ne.jpgdbltntqxcam0ua0.jpgdbl1qknxuaaprcv.jpg

Bu haber toplam 1306 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim