• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Kelimelerin dünyasında anlamlı bir yolculuk

Kelimelerin dünyasında anlamlı bir yolculuk
Kelimelerin Seyir Defteri’nden sonra Söz Okyanusunda Yolculuk Türkçeye gönül verenlerin ve sözün değerini takdir edenlerin elinden düşürmeyeceği bir eser.

“Büyük Türkçe Sözlük” dışında dilimizle ilgili kitapları ve yayınları olan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, kelimelerin izindeki yolculuğunu sürdürüyor. Kelimelerin Seyir Defteri’nden sonra Söz Okyanusunda Yolculuk Türkçeye gönül verenlerin ve sözün değerini takdir edenlerin elinden düşürmeyeceği bir eser.

“D. Mehmet Doğan’ın hayatının meselesi sözlük ve Türkçenin söz varlığı” dersek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Türkçe meraklıları ve kelime hazinesini zenginleştirmek isteyenler için bir birinden değerli kitaplar yazan Doğan, “Söz Okyanusunda Yolculuk” eserinde okuyucularını kelimelerin dünyasında anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Doğan’ın, Türk dili ve edebiyatının yanı sıra güncel meseleler üzerine düşünce ve yorumlarının yer aldığı “Söz Okyanusunda Yolculuk” üç bölümden oluşuyor. “Kamus yolculuğu” başlığı altındaki birinci bölümünde; Ne zaman “yazar” olduk?, “İntihal”le “kalpazanlık” arasında “korsanlık”!, İnkılâp, ihtilâl, devrim... namı diğer, darbe!, Cumhuriyet ilân etmek, başkanlığa geçmek!, Hâfızlar aptal mı olur?, Kahve Yemen’den gelir, ya “café”? Gibi yazılar yer alıyor.

“Türkçe öğretimi ve kültür dili olarak Türkçe, Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programı: Esas mesele dil!, Talimsiz, terbiyesiz müfredat ve sözlüklerle, kelimelerle hür ufuklara yürüyüş” konu başlıklı makaleler ise “Öğretim ve kültür dili Türkçe” başlığı altında ikinci bölümü yer alıyor.

Eserin, “Bize her sene Türk dili yılı” 3. bölümünü ise dil odaklı polemik yazıları oluşturuyor. Bu bölümde; Bize her sene Türk dili yılı, Avara kasnak bir kurum: TDK, Dil Kurumu’nu işe yaratmak Dilde kirlenmenin sorumlusu kim? Kanunların dili, Yargı sözlük yazar mı? Gibi yazılar yer alıyor. D. Mehmet Doğan’ın 31’nci eseri olarak Yazar Yayınlarından yayımlanan kitap, 206 sayfadan oluşuyor ve kitapçılardaki yerini aldı.

Kaynak: https://www.anadolugazete.com.tr/soz-okyanusunda-yolculuk-75402h.htm

Bu haber toplam 978 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim