• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Kemal Edib Kürkçüoğlu ve Yazıları

Kemal Edib Kürkçüoğlu ve Yazıları
Hangi konuda yazılmış olursa olsun nesirlerinin hepsinde bir zarafet, samimiyet ve şiirsellik kendisini hissettiriyor.

20'inci asrın başında, 1902 yılında Urfa’da hayata gözlerini açan Kemal Edib Kürkçüoğlu’nun meslekî hayatı öğretmenlikler, müfettişlikler, müdürlükler, akademisyenlikler ile dolu geçmiştir. Fakat vefatından sonra üç yönüyle hatırlanır: Şair, düşünür ve araştırmacı. Lise yıllarından itibaren şiir yazan Kürkçüoğlu’nun yeni ve eski usulde kaleme aldığı, farklı nazım şekillerini ve türlerini kullandığı, bilhassa dinî ve tasavvufî alana giren pek çok başarılı manzumesi bulunmaktadır. Dinî ve millî konularda kaleme aldığı yazılar onun düşünür tarafıyla ilgilidir. Araştırmacı yönünü ise ağırlıklı olarak Türk edebiyatı sahasında yaptığı çalışmalar oluşturur.

Velut yazarların bir kısmı yazdıklarını titizlikle muhafaza edip bir arada tutarken ve hatta kitaplaştırırken, bir kısmı bu konuda herhangi bir teşebbüste bulunmaz. Kemal Edib Kürkçüoğlu, bu ikinci zümredendir. Devrinin ilim ve düşünce dergilerinde birçok yazısı yayınlanmış olan, çeşitli mecralarda konferanslar veren Kürkçüoğlu, yazdıklarının bir araya getirilmesi başka bir kişiye muhtaç kişiler gibi bekliyordu. Neyse ki muhtelif yayın organlarında dağınık hâlde bulunan Kürkçüoğlu’nun yazıları da takriben iki ay kadar evvel Mustafa S. Kaçalin tarafından bir araya getirildi ve daha önce Tasavvuf Tarihi Ders Notları’nı (http://www.dunyabizim.com/kemal-edib-kurkcuoglu/21269/urfanin-ikinci-nbsi-keml-edb-kurkcuoglu) basan Büyüyenay Yayınları tarafından neşredildi. Kitabın adı“Dilimin Döndüğü Kadar” ve bu başlık kendisinin 1964’te İslâm İnançları ve Felsefesi adlı kitaba yazdığı bir yazıdan alınmış. Mezkûr kitap onun fikrî yazılarını ve araştırmalarını kapsayan, yani manzumelerini dışarıda bırakarak bütün düzyazılarını bir araya getiren bir çalışma.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/24495/kemal-edib-kurkcuoglu-ve-yazilari

Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim