• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Kemal Karpat hayatını kaybetti

Kemal Karpat hayatını kaybetti
Yaşayan en büyük tarihçimiz Kemal Karpat Wisconsin hastanesinde çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Kemal Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneğinin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın da koordinatörlüğünü yapmıştı.
 
Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison'da hayatını kaybetti." dedi.
 
Karpat'ın cenazesinin nakil işlemlerine başlandığını ifade eden Acar, Karpat'ın 96. doğum gününü 15 Şubat'ta birlikte kutladıklarını hatırlattı.
 
Cumhurbaşkanlığından da Kemal Karpat'ın hayatını kaybetmesi ile ilgili bir açıklama yapıldı. Kemal Karpat vasiyeti gereği cenazesi Türkiye'de defnedilecektir."
 
TYB Yönetimi merhum ilim adamımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı diler.
 
 
PROF. DR. KEMAL KARPAT KİMDİR?
Tarihçi. 15 Şubat 1926, Babadağ kasabası / Dobruca / Romanya doğumlu. Tam adı Kemal Haşim Karpattr. Kırım'dan Dobruca'ya, oradan da Anadolu'ya göçen tatar asıllı bir ailedendir. Kuzey Dobruca'da doğup büyüdü. Tipik bir Osmanlı ülkesi olan bu bölgedeki çok kültürlü, çok dinli yapıdan etkilendiğini, bu çok kültürlü ortam, ileride birçok sorunu anlamakta ona yardım etmiştir. Çocukken köy kütüphanesinde birçok kitap okuduğunu, ancak kendisine yön gösterecek birine de bir hayli ihtiyaç duyduğunu, buna karşın okuduğu kitapların kendisine sağladığı yararın yadsınamayacağını söylemektedir. Yetişmesindeki bir diğer etkenin de Romanya'daki Türklerin Türkiye'ye göç etme olgusu olduğunu belirtir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Washington ve Rewington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. Aynı zamanda Rewington Üniversitesi'nin Osmanlı Tarihi Bölümü'nün kurucusudur. Romanya'da tarih ihtisası yaptıktan sonra Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. Yirmi ülkede yayımlanmış olan yüz otuz makalesi ve on altı yayımlanmış kitabı vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini Il. Abdülhamit'in attığı görüşünü taşımaktadır. Kemal Karpat, Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington (ABD) üniversitelerinde başladı. Birleşmiş Milletler Toplumsal Araştırmalar Bölümü'ndeki görevinin (1952-53) ardından, Montana Devlet Üniversitesi (1957-62), ODTÜ iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi (1958-59), Harvard Üniversitesi (1960-61), Robert Koleji (1962), AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (1962), Colombia Üniversitesi (1963), New York Üniversitesi (1966) ve yine New York Üniversitesi (1962-67), John Hopkins Üniversitesi (1967), Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü (1967), ODTÜ Sosyal Bilimler Bölümü (1968-71), Princeton Üniversitesi (1972), Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales (Paris, 1984) ve Bilkent Üniversitesi (1992-93) gibi bilim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. 1970-88 yıllarında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü Başkanlığını, 1989-95 yıllarında aynı üniversitenin Orta Asya Çalışmaları programının bölüm başkanlığı görevlerini yürüttü. Karpat Hoca ayrıca; International Journal of Turkish Studies, Central Asian Survey ve Journal of Muslim Minority Affairs dergilerinin editörler kurullarında görev aldı. TDV İslim Ansiklopedislne Balkanlar, Romanya ve göçmenler gibi konularda maddeler yazdı. Wisconsin Üniversitesi tarafından basılan "Ottoman Population"adlı çalışması dünyada en çok ilgi gören eseridir. Kemal Karpat, bir göçmen olarak, çalışmalarında, göçün insanlar üzerindeki etkilerine yoğunlaştı ve bu dönemde bir de kitap hazırladı. Ayrıca, bu çalışmalarının arkasında bir başka düşüncenin daha olduğunu belirtiyor:
 
Bu haber toplam 690 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim