• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kemal Öztürk: Trump/Suriye/PYD açmazında popülizme karşı strateji

Kemal Öztürk: Trump/Suriye/PYD açmazında popülizme karşı strateji
Gece saat 02.00’de Tivit atıp yine ortalığı karıştırdı Trump. Geçen sefer ‘Suriye’den çekileceğiz’ diye tüm dünyayı uykusundan uyandırmıştı. Şimdi de Türkiye’yi açıktan tehdit ederek yine tozu dumana kattı.

Adam ABD Başkanı mı, sosyal medya trolü mü belli değil?

Ancak ortada bir gerçek var ki, dünyanın en güçlü ordusu ve ekonomisi onun emrinde. Sadece bizim değil, dünyanın işi zor.

TRUMP’IN KARAKTERİ: POPÜLİZM VE TİCARET

Trump’ın açıklamalarının analizini yapanlar iki şeyle karşılaşır:

Popülizm ve ticaret (hem siyasi hem ekonomik alışveriş).

Bir tüccar ve şovmen olan Trump’tan başka bir şey beklemek mümkün değil. Karakteristik özelliği, yüksek egosu ve popülizme olan düşkünlüğü. Bu yüzünden ABD içindeki ve dünyadaki tüm dengeler altüst oldu zaten.

Bunun çok büyük bir dezavantaj olduğunu düşünenlere karşın, bir avantaj olduğunu hatırlatmak isterim. Önemli olan bunu nasıl kullanacağımızdır.

Şu anda Suriye’den çekilme konusunda tam olarak karşımızda bu mesele duruyor. Burada Trump’ın popülizmine karşı, aynı şekilde popülist bir tarzda cevap verirsek bu işten kârlı çıkmayız. Hamaset size sadece sabun köpüğü kazandırır. Strateji ise kalıcı bir avantaj.

ABD İLE NASIL MÜCADELE EDELİM?

Şimdi madde madde bu konuda oluşturulacak strateji için parametreleri sıralayayım acizane.

1. ABD’nin attığı her adımı, Türkiye merkezli düşünmek yanlış. ABD’nin Çin, Rusya ve kendi iç sorunlarıyla derdi öylesine büyük ki, Türkiye çoğu kez aklına bile gelmiyor.

2. Trump’ın, Pentagon ve CENTCOM ile yani askerlerle arası çok açık bu sıra. Suriye’den çekilme kararının sebebi de askerlere iyi bir tokat atmaktı. Yumruk gibi oldu! Bu kararı, ‘Türkiye zorla Trump’a geri adım attırdı’ diye düşünmek hata ve hamaset olur. Oysa Trump-Pentagon çekişmesini nasıl kullanacağız, buna odaklanmalıyız.

3. ABD medyası Suriye’den çekilme kararını eleştiriyor, Kürtler konusunda Türkiye aleyhine yayınlar yapıyor. Bunun sebebi Trump-merkez medya çekişmesidir, Türkiye düşmanlığı değil. Nitekim Kaşıkçı cinayetinde Türkiye’ye övgüler dizmiş, yine Trump’ı sıkıştırmışlardı. O zaman Trump-merkez medya çekişmesini lehimize nasıl çevireceğiz, bunu düşünelim.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/kemalozturk/trump-suriye-pyd-acmazinda-populizme-karsi-strateji-2048908

Bu haber toplam 368 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim