• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Kenan Alpay: Garnizon Devletin Yeni Hamisi Kim Olacak?

Kenan Alpay: Garnizon Devletin Yeni Hamisi Kim Olacak?
Suriye bağlamında, bölgeye müdahil olan devletlerin pozisyonlarını farklılaştıracak bazı yeni gelişmeler yaşanıyor.

Henüz askeri birliklerin fiilen çekilmeye başladığı tespit edilememiş olsa da, Amerika Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çıkış ve eve dönüş için start veren mesajı Türkiye ile PKK-PYD dengeleri kadar Türkiye-Rusya ve İran ilişkilerine de ciddi etkiler yapabilir. Trump’ın geri alınan topraklar ve hezimete uğratılan IŞİD vurgusuna yaptığı ilginç ve en az iki türlü okunabilecek ilave şuydu: “Artık savaşma sırası diğerlerinde”.

Türkiye-Amerika ilişkilerini uzun bir zamandır geren, ayrışmaya ve siyasi-stratejik çatışmalara sebebiyet veren öncelikli sıkıntı kaynağı Amerika’nın Fırat’ın doğusundaki PKK-PYD varlığını ‘ileri karakol’ ve ‘garnizon devlet’ aşamasına getirmek üzere izlediği politikalardı. Amerika’yı böyle bir karar almaya iten en önemli sebep hiç kuşkusuz, Türkiye’nin son dönemde giderek sertleşen söylemleri, bölgeye yönelik gün gün artan askeri yığınak ve hareketliliği ve nihayet Fırat’ın doğusuna askeri harekât için sayılı birkaç günden öteye tahammül edilemeyeceği beyanıydı. İran’a ambargo, Rusya ve Çin’i sınırlama gibi konularda ne Türkiye’yi ne de Avrupa Birliği’ni ikna edememiş bir Amerika’nın PKK-PYD üzerinden bölgeyi kontrol altına almak bir tarafa sahada tümden pasifize olmak gibi çok ciddi bir handikapla karşı karşıya kaldığı besbelli.

Bölgedeki Boşluğu Doldurmaya Kim Talip? 

Daha birkaç gün önce Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Türkiye’yi kaba(dayı)ca ihtar eden “Suriye’de tek taraflı bir askeri harekât kabul edilemez” beyanı çok çabuk eskidi. “Fırat’ın doğusundaki PKK-PYD bölgelerine dönük askeri harekât Türkiye ve Amerika arasında çatışma riskini yükseltiyor” türü haberler anlaşılan beklenen sonucu vermedi. Ajanslara düşen haberlere bakarsak PKK-PYD cephesi ve İsrail, Amerika’nın Suriye’den askeri birliklerini çekme kararından epeyce tedirginler. Fransa’nın NATO’dan ayrı bir güç kurarak Suriye’nin kuzeyindeki PKK-PYD varlığını tahkim ederek garnizon devlet sürecini kemale erdirmeden çekilmeye karşı çıktığını biliyoruz. İngiltere meseleyi “IŞİD tehdidi form değiştirerek devam ediyor” tarzında takdim etse de aslında Belçika gibi bölgede Türkiye’nin stratejik galibiyetinden tedirginlik duyuyor. 

İlk elde Suriye rejimi, İran ve Rusya da bu stratejik galibiyetin paydaşları olarak sıralanıyor olsa da bu vasatta PKK-PYD sahipsiz mi kalacak? PKK-PYD’nin eskisinden daha fazla Rusya, İran ve Esed rejimin kontrolü altına girmesi muhtemel değil midir? Hali hazırda Amerika’nın PKK-PYD ile askeri-siyasi ilişkisi sürdüğünü de unutmmak gerekir.

Trump’ın operasyonel alanlara ilişkin Twitter mesajlarıyla ilan ettiği çekilme takvimini veya stratejik değişiklikleri gerek Senato’da gerekse Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nda geçersiz kılacak soluksuz mesailerin sürüp gittiği tahmin edilebilir. Mesela Patriot füze sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verildiği bir süreçte gerilim ve çatışma noktalarının değişimi yönünde baskıların artma ihtimali de düşük değil.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/garnizon-devletin-yeni-hamisi-kim-olacak-26867.html

Bu haber toplam 658 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim