• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Kenan Alpay: Karadeniz’de Çırpınan Batı İttifakının Ufku

Kenan Alpay: Karadeniz’de Çırpınan Batı İttifakının Ufku
Bugün Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başlayacak G20 Zirvesi’nde Trump-Putin görüşmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli değil.

Çünkü birkaç gün önce Rusya savaş gemilerinin “Kerç Boğazı’ndan izinsiz geçmeye çalışıyorlardı” diyerek ateş açıp el koyduğu ve sonrasında da personelini tutukladığı Ukrayna gemilerine ilişkin Trump ‘tam bir rapor’ beklediğini beyan etmişti. Ancak Trump’ın, Putin’le görüşme meselesine dair Suudi Arabistan Veliahd Prensi Muhammed Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin sarf ettiği cümlelere benzer ifadeler kullandığını hatırlatmamız gerekiyor.

Trump’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin cümlesi şöyleydi: “Veliaht Prensi bu trajik olaya dair pekâlâ bilgi sahibi olabilir, bilgisi belki vardı, belki de yoktu!” Yaklaşık bir hafta sonra Ukrayna’daki saldırıyla alakalı kurduğu cümle de tam olarak buydu: “Belki Putin ile görüşmem. Belki görüşme bile olmayacak. Bu saldırganlığı sevmiyorum, hiç istemiyorum.” İşin özeti ve sırrı tastamam olarak “önce Amerika” siyasetinde belirginleşiyor. Rusya’ya yönelik uygulandığı ifade edilen ambargoların daha sıkı bir şekilde işletilmesi sık sık seslendiriliyor olsa da Amerika’nın ortalıkta ıslık çalıp gezercesine tutumlar sergiliyor. Üstelik bu süreç önce Obama yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde akabinde Trump yönetimi tarafından daha pervasız bir biçimde Rusya’nın önünü açarak başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm müttefiklerini korkuyla terbiye etmeye dönüşmüş durumda.

Rusya Her Yöne Doğru Yayılıyor

Bu meyanda “Azak Denizi’nde, Kerç Boğazı’nda Ukrayna merkezli bir provokasyon tertipleniyor” tarzı değerlendirmelerin gerçeklere ne düzeyde takabül ettiğini de tartışmak durumundayız. Çünkü Ukrayna-Rusya gerilimini hızlıca ve son derece keskin ifadelerle “Amerika desteğini arkasına alan Ukrayna, Türkiye’nin Kırım hassasiyetini kaşıyarak Türk Akımı Projesini durdurmaya çalışıyor” gibi söylemler ortalığa salınıyor. Yine enerji yollarının kesileceği, Avrasya’yla yakınlaşan Türkiye’nin hedef alındığı yönünde hep bildiğimiz ve maalesef tüm meseleleri izah sadedinde kullanılan şablonlar devreye sokuldu. Lakin mesele çok taraflı ve çok boyutlu olmanın yanı sıra orta ve uzun vadede bölgesel açıdan çok derin sancılara sebep olacak kimi gelişmeleri işaretliyor. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/karadenizde-cirpinan-bati-ittifakinin-ufku-26641.html

Bu haber toplam 351 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim