• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Kenan Alpay: Saldırıları artıran Esed rejiminin destekçileri kim?

Kenan Alpay: Saldırıları artıran Esed rejiminin destekçileri kim?
Seçimlerle ilgili bir türlü eksilmeyen gerilimli atmosfer dolayısıyla yanı başımızdaki İdlib’te, Suriye’de hangi gelişmelerin yaşandığıyla pek alakadar olamıyoruz.

Ancak kamuoyu 23 Haziran’a doğru siyasi polemiklerle, dolar kurunun yukarılara doğru oynamasıyla, daralan piyasaların yol açtığı işsizlik ve geçim zorluğu gibi toplumsal sıkıntılarla boğuşurken İdlib havzası tehlikeli gelişmelerle sarsılıyor. Eğer önü alınmazsa hiç şüphesiz bu sarsıntıların vuracağı en yakın kıyı Türkiye olacaktır.

Ajansların geçtiği haberlere bakacak olursak İdlib’te “Esed rejimi ve destekçileri” tarafından mütemadiyen bombardımanlar yapılıyor, hastane ve okullar vuruluyor, çoluğunu çocuğunu kurtarmak için yüz binlerce insan yine Türkiye sınırına doğru hızla göç ediyor. Sekiz yılı aşkın bir zamandır Suriye’nin muhtelif şehirlerinde şahit olduğumuz acı tablo bir zamandır İdlib bölgesinde tekrar ediyor. Yalnız ajansların geçtiği, gazete ve televizyon haberlerinde aynen tekrar edilen “destekçileri” ifadesindeki bu meçhul failler kim oluyor acaba? Hem kim oluyor hem de neden isimlerini, adreslerini telaffuz etmekten imtina ediliyor. En ağır sonuçlar üreten bombardımanlar varken, katliam ve tehcir sistematik halde sürerken fail belirsiz bir biçimde “destekçileri” ifadesi ne anlama geliyor?

Gerginliği Azaltma Yok, Yükseltme Var

17 Eylül 2018’de Türkiye ve Rusya arasında Astana’da imzalanan mutabakatla İdlib ve çevresi “Gerginliği Azaltma Bölgesi” olarak ilan edilmişti. Bu mutabakata göre Esed rejiminin garantörü olarak Rusya, Esed rejiminin saldırılarını önlemekle yükümlü oldu. En büyük patron olarak Rusya esasen İran’ın saldırılarını da önlemek hususunda garantör devlet sayılır. Çünkü Esed rejiminin sahada hemen hiçbir muharip-askeri karşılığı kalmamışken bu işi Afganistan, Pakistan, Irak ve Lübnan’dan seferber edip komutası altında savaştırdığı 80 bine yakın askeri güçle İran üstlenmiş durumda. Dolayısıyla gerginliği azaltma bölgesinde gerginliği, tehcir ve katliamları kademe kademe ileri noktaları taşıma hususunda Esed rejimi ülkenin bütünlüğünü sağlıyor görüntüsü altında Rusya ve İran, Türkiye’yi ablukaya almaya girişiyor.  

Hâlbuki Türkiye’nin garantörlüğüne bağlı İslami direniş grupları Soçi Mutabakatıçerçevesinde 10 Ekim 2018’de ağır silahlarını sınır hattından geri çekmişti. Ancak buna rağmen Türkiye’nin Amerika ile gittikçe artan gerilimini fırsat bilerek TSK’nın kurduğu 12 Gözlem Noktası’nın en yakınındaki alanları dahi taciz ederek, topçu atışlarıyla hedef alarak İdlib ve Hama kırsalını boşaltmaya ve ele geçirmeye çalışıyorlar. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/saldirilari-artiran-esed-rejiminin-destekcileri-kim-28465.html

Bu haber toplam 330 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim