• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Kenan Alpay: Sefer Almanya’ya, Selam Avrupa’ya

Kenan Alpay: Sefer Almanya’ya, Selam Avrupa’ya
“Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe” misali karışık bir mevsim yaşıyoruz; kimileyin umudu büyüten, kimileyin ufku karartan.

Bir taraftan bakınca Eylül ayındaki % 22,6’lık artışla Türkiye’nin ihracatını 14.5 milyar dolara çıkardığını ve yıllıklandırılmış haliyle 165.1 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdığını öğreniyoruz. Diğer taraftan bakıca doğalgaza yapılan zammın konutlarda % 9, sanayide % 18,5 olduğunu görüyoruz. Son üç ayda yapılan zamlarla konuttaki doğalgaza % 29,5, sanayide ise % 54 artış oldu. Elektrik piyasasına bakınca yaklaşık olarak aynı zam oranının (konutta % 8 ve sanayide % 18) orada da geçerli olduğunu görüyoruz. 

Enteresandır ihracatta kırılan rekor haberi AA kanalıyla hemen tüm medya kanallarına servis edilirken elektrik ve doğalgaz zammını ne hikmetse Reuters ve Bloomberg geçti abonelerine. Oysa ne saklanacak ne de tevil edilecek bir durum var ortada. Zaten mümkün de değil. O zamlı faturalar herkesin eline, evine ulaşacak, canını sıkacak haber olarak medyada yer almasa bile. Gerçeklerle inatlaşmanın faydası yok, zararı çokken haber akışı üzerinde bu tür tasarrufların toplumsal dayanışmayı pekiştirmeye değil dinamitlemeye sebep olduğunu sadece hatırlatıp geçelim.

Sırtını mı Yüzünü mü Dönecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki BM Zirvesi’nden Berlin ve Köln’e geçerek Almanya ile son dönemde yaşanan gerilimli ilişkileri sağlıklı bir zemine kavuşturmak üzere gerçekleştirdiği ziyaret çok boyutlu ve sağduyulu bir değerlendirmeyi hak ediyor. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’le yapılan görüşmeler ilişkilerin daha çok protokol ve sembolik düzeydeki gidişatını resmediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel’le yaptığı görüşmeler iktisadi ve siyasi açıdan Türkiye-Almanya ilişkileri kadar özellikle Suriye bağlamında ortaya çıkan yeni gelişmelere dair ortak hareket tarzının nasıl inşa edilebileceğini merkeze alıyordu. Ziyaretin “pozitif bir gündem” üzerine kurulu olduğu tekraren vurgulandı bu sebeple. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/sefer-almanyaya-selam-avrupaya-25984.html

Bu haber toplam 495 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim