• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Kendini ilim ve müzikte bulan biri Edward Said

Kendini ilim ve müzikte bulan biri Edward Said
Edward Said ile Tarık Ali’nin yaptığı söyleşiler dizisinden oluşan ''Edward W. Said ile Konuşmalar'' kitabında Edward W. Said’in hayatı, edebiyat ve müziğe olan ilgisi ve Filistin konusundaki görüşleri kitabın üç ana bölümünü oluşturuyor. Yavuz Ertürk yazdı.

Doğuda, Doğulu bir ailenin çocuğu olarak doğmak ama Doğulu olamamak. Batıda, Batılı bir hayat sürerek orada ölmek ve Batılı da olamamak.

“Yersiz yurtsuz” tabiri tam yerini bulmuş dense abartı olmaz sanırım. Filistin’den Kahire, Beyrut ve Amerika’ya uzanıp orada son bulan bir hayatın sahibi Edward Said.

Başta İsrail’in istilası ve devlet olmaklığını ilan ettiği o kara günler olmak üzere Filistin’in en çalkantılı dönemlerini müşahede etmiş bir entelektüel olarak Edward Said, kendisini olayların dışında tutmuş ve dışardan bir gözlemci olarak taşımış Filistinli kimliğini. Bunda çeşitli etkenler, faktörler olabilir. Hıristiyan bir ailenin çocuğu oluşu, daha ilk gençlik dönemlerinden itibaren eğitim için Amerika’ya gidişi ve o eğitim sistemi içinde yetişip hayatının büyük bir bölümünü bu ülkede geçirmiş biri oluşu bu durumun oluşmasında etken olarak sayılabilir.

Filistinli kimliği sabıkayla eşdeğer

Hem kişisel yaşantısında hem de akademik olarak müziğe ilgi duymuş ve Amerika’ya gitmeden önce uzun bir süre Mısır’da Polonyalı bir Yahudiden müzik dersleri alan karşılaştırmalı edebiyat profesörü Edward Said, bu kazanımlarını Batıda elde etmiş bir Doğulu olarak Arap kimliğini muhafaza etmeye çalışan bir entelektüeldir aynı zamanda.

Batılı bir eğitim sistemi içerisinde yetişmiş olsa da Filistin davası ile ilgili net tavrı ve duruşunu her fırsatta dile getirmiştir. Edward W. Said ile Konuşmalar kitabını hazırlayan ve aynı zamanda bu konuşmaları da yapan kişi olan Tarık Ali, onun ölümüyle Filistin ve Filistinlilerin kuzey yarımküredeki en güçlü sesini kaybettiklerini belirtiyor. Bugün de pek bir fark olmadığını gördüğümüz şu cümlesiyle Filistinlilerin halini özetliyor bir anlamda: “Filistinliler, İsrailliler için aşağı ırk, Amerikalılar için tamamı terörist ve yozlaşmış Araplar için ise devam eden bir utanç kaynağıdır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/kendini-ilim-ve-muzikte-bulan-biri-edward-said-h28591.html

Bu haber toplam 691 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim