• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Kerime Yıldız: SNELLMAN'IN BAHSETTİĞİ KÜFLENMİŞ AYDINLAR

Kerime Yıldız: SNELLMAN'IN BAHSETTİĞİ KÜFLENMİŞ AYDINLAR

Finlandiya Eğitim Modeli meselesine devam edelim.

İki gün evvel Ak Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydıın’la Kemalizm hakkında yaptığım söyleşiyi yayınladık. Ertan Aydın’a sorularımdan birisi, Kemalist aydınların köylüye aşağılayıcı bakışıydı. En bilinen örnek, Yakub Kadri’nin Yaban romanıdır.

Ertan Aydın, genç Cumhuriyet aydınlarının tasavvur ile gerçek arasındaki hayâl kırıklıklarını anlattı. Golf pantolonuyla köye giden aydınların, karşılaştıkları manzaradan iğrenip şehre kaçışlarını.

Aydın ile köylü arasındaki uçurum, sâdece Cumhuriyetin değil, Osmanlının da yarasıydı. Cumhuriyet kurulduğunda Anadolu’da içler acısı bir manzara vardı ama asıl içler acısı olan, aydınların bu manzaradan habersiz olmalarıydı. Bu yüzden hayâl kırıklığı yaşadılar.

Saraydan Sürgüne romanında geçen bir hâdiseyi anlayım. Kenize Murad’ın annesi Selma Hanım Sultan Hindistan’a gelin giden bir Osmanlı sultanıdır. Selma Hanım, annesi Hatice Sultan’a yazdığı mektupların birinde tezekten bahseder. İnanamadığını, Hint köylülerin hayvan dışkısını kurutup yaktığını yazar. Oysa tezek, burnunun dibindeki Anadolu’da asırlardır bir yakıt olarak kullanılmaktadır.  

Köy romanı diye övündüğümüz Çalıkuşu’nda, Feride’nin gittiği en uzak köy Bursa’daydı.

Devamı: http://www.enpolitik.com/mobil/kose-yazisi/1753/snellmanin-bahsettigi-kuflenmis-aydinlar.html

Bu haber toplam 943 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim