• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Kerime Yıldız'dan: İlber Ortaylı ile Hafta Sonu Keyfi

Kerime Yıldız'dan: İlber Ortaylı ile Hafta Sonu Keyfi
Hafta Sonu Keyfi” diye seyircinin keyfi nasıl kaçırılır? Anlatayım.Büyük bir târihçi, Başbakan ile alay etsin diye programa çağırılır.

CNN Türk’de yayınlanan, Hakan Çelik’in sunduğu ‘Hafta Sonu Keyfi’ programına geçtiğimiz Pazar günü katılan Prof. İlber Ortaylı, Ahmet Davutoğlu’nun, Ak Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde kullandığı “İstikşafi görüşmeler” söylemini alaycı bir dille eleştirdi. Ama, eleştirirken kendisi alaylık oldu.

İşin garip tarafı, Ortaylı’nın alay edişini haber yapanlar da bu komik durumu fark etmedi. Ortaylı’nın sözleri şöyle:

“Şimdi bir de bazı kelimeler buluyorlar. Neydi o? istişkaf. İstişkafi diye de kullanmış onu diyen. Şimdi bu istişkafi diyor, onu da medya ‘istişkafi heyeti’ diye yazıyor. İstişkafi sıfattır. O öyle kullanılmaz. ‘İstişkafi heyet’ dersin veya ‘istişkaf heyeti’ dersin. Bununla bilgiçlik gösteriyorlar. Ama Osmanlıca kelimeleri doğru telaffuz etmekle işe başlamak lazım.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kullandığı kelime, istikşaf. Keşif kökünden geliyor. İstikşafi sıfat hâli. Doğru yazılışı, istikşâfî. 

Peki, Ortaylı nasıl alay ediyor? “İstişkafi” diye. Telaffuz ederken kef harfini ağzını bir metre açarak söylüyor ki tam alay olsun. Bütün bunları yaparken istişkaf dediğinin farkında değil. İstikşaf dediğini sanıyor. Alay etmenin büyüsüne öyle kapılmış ki tekrar tekrar yanlış söylüyor.

Bir sürü site, bu haberi havada kaptı. Aynı hatâyı tekrar ederek hem de..

“Târihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, CNN Türk’te Hakan Çelik’in programında bu kez AKP’nin koalisyon heyetinin ortaya attığı İSTİŞKAF kelimesi üzerine ilginç yorumlar yaptı.” 

Aradım, taradım. İstişkaf diye bir kelime Osmanlıca’da yok. Başbakan da kullanmadı. E şimdi ne olacak? 

Mesele, sâdece kelime uydurma da değil.

Edebiyat öğretmeni bir dostum, “Sayın Cumhurbaşkanım! Hıncal Uluç’a Kulak Asmayın” yazım yayınlanınca arayıp “kulak asmayın” deyimini kullanmamı eleştirdi. Tereciye tere satarak deyimin anlamını söyledim. “Mesele anlamı değil.” dedi. “Bizim bir devlet terbiyemiz var. 

Cumhurbaşkanına hitab ederken bu deyim hafif kaçmış. Hoş olmamış. Sana hiç yakışmamış.” Düşündüm, haklı olduğu kanaatine vardım.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/ilber-ortayli-ile-hafta-sonu-keyfi-3049yy.htm

Bu haber toplam 505 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim