• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Kerime Yıldız'dan: Milli Eğitim, Kep ve Cübbeyi Tamâmen Fırlatıp Atmalı

Kerime Yıldız'dan: Milli Eğitim, Kep ve Cübbeyi Tamâmen Fırlatıp Atmalı
Pa­paz okul­la­rın­dan bi­zim okul­la­ra ge­çen bir âdet var. Me­zû­ni­yet tö­re­nin­de, kep ve cüb­be giy­mek.

Pa­paz okul­la­rın­dan bi­zim okul­la­ra ge­çen bir âdet var. Me­zû­ni­yet tö­re­nin­de, kep ve cüb­be giy­mek. Azın­lık okul­la­rın­dan, ko­lej­ler­den dev­let okul­la­rı­na da si­râ­yet et­ti. Ar­tık, ana sı­nıf­la­rı­na ka­dar in­di. Ço­cuk­la­rı­nı ko­le­je gön­de­re­me­di­ği için ora­la­rın ha­va­sı­nı dev­let okul­la­rı­na ta­şı­ma­ya me­rak­lı ve­lî­ler­den tu­tun da oku­la ge­lir ge­tir­me­si­ne ka­dar  çe­şit­li se­bep­ler­le il­gi gö­rü­yor.

Bir­kaç gün ön­ce, Pen­dik İl­çe Mil­li Eği­tim Mü­dü­rü, el­le­rin­den öpü­le­cek bir ka­rar ver­di. İl­çe­de kep-cüb­be ga­râ­be­ti­ne son ver­di. İl­gi­li ya­zı­da eko­no­mik se­bep de yer alı­yor.

Şah­sen, kepcüb­be me­se­le­si­ne kar­şı ol­mam için eko­no­mik se­bep ara­mam  ge­rek­mi­yor. Di­rek, pa­paz kı­yâ­fe­ti ol­du­ğu için kar­şı­yım. An­cak, bu­gün özel­lik­le, eko­no­mik se­bep üze­rin­de dur­mak is­ti­yo­rum. Ko­lej­ler, özel okul­lar be­ni il­gi­len­dir­mi­yor. On­lar is­te­di­ği­ni yap­sın. Der­dim dev­let okul­la­rı.

Öm­rü­mün ya­rı­sı, dev­let okul­la­rın­da “ö­ze­l” ol­mak is­te­yen ve­lî­le­re iti­râz et­mek­le geç­ti de­sem abart­mış ol­mam. Bu tür ve­lî­le­rin mad­dî du­ru­mu, ço­cu­ğu­nu özel oku­la gön­de­re­cek ka­dar iyi de­ğil­dir. Gön­der­se de ora­la­rın lük­sü­ne eri­şe­mez. Ge­lir, dev­let okul­la­rın­da ken­di ya­ğın­da kav­ru­lan ve­lî­le­rin ba­şı­na be­lâ olur. 

Bis­mil­lah, ilk sı­nıf­tan is­tek­le­ri baş­lar. Sı­nıf baş­tan aya­ğa do­na­tı­la­cak. Do­nat! Öğ­ret­me­ne ya­la­ka­lık ol­sun di­ye fi­lan­ca he­di­ye alı­na­cak. Al! Oku­ma bay­ra­mı fi­lan­ca yer­de ya­pı­la­cak. Yap! 

Ha­di bun­lar ney­se de İn­gi­liz­ce ne ola­cak? Kom­şu­nun ço­cu­ğu, özel okul­da İn­gi­liz­ce eği­tim gö­rü­yor.

Müf­re­dât­da ol­ma­dı­ğı hâl­de İn­gi­liz­ce der­si için dı­şa­rı­dan öğ­ret­men tu­tu­lur. İti­râz mı et­ti­niz? Si­zi hem pa­ra­la­rıy­la hem ile­ri­ci­lik­le­riy­le döv­me­ye kal­kar­lar. ”Ay siz ya­ban­cı di­le kar­şı mı­sı­nız?” so­ru­su­na, “E­vet, kar­şı­yım. Bu yaş­ta­ki ço­cuk, ön­ce ana­di­li­ni öğ­ren­me­li­dir.” ce­vâ­bı­nı ver­se­niz de kâr et­mez. O ho­ca, tu­tu­lur. O ders, ya­sak ol­du­ğu hâl­de ve­ri­lir. İdâ­re, sey­re­der.  

Dev­let okul­la­rı­nın ko­lej­le­ri tak­lit et­me­si böy­le baş­lı­yor. Yaz­dı­ğı­ma bak­ma­yın, di­ren­mek çok zor. Siz di­ren­se­niz de ço­cu­ğu­nuz et­ki­le­ni­yor ve o in­cin­me­sin di­ye ço­ğun­lu­ğa uy­mak zo­run­da kal­dı­ğı­nız za­man­lar olu­yor. Sı­nıf ye­ni­le­me böy­le me­se­lâ.

Ni­hâ­yet, me­zû­ni­yet za­ma­nı ge­li­yor. Sis­tem si­zi son bir kez, her mâ­nâ­da soy­mak için kol­la­rı sı­vı­yor. Kep fır­lat­ma tö­re­ni, me­zû­ni­yet ba­lo­su, yıl­lık­lar vs. vs… Yıl­lık fo­toğ­ra­fı seç­mek için an­laş­ma­lı fo­toğ­raf­çı­ya git­ti­ği­niz­de, yıl­lık pa­ra­sı­nın bil­mem kaç ka­tı­na ik­nâ edil­miş ola­rak çık­ma ris­ki­niz var. Aman dik­kat! Faz­la­dan çe­kil­miş fo­toğ­raf­lar için ik­nâ ol­ma­mış­sa­nız fo­toğ­raf­çı­nın “Ne ka­dar cim­ri­ci­niz!” ba­kış­lary­la ezi­le­bi­lir­si­niz. 

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/milli-egitim-kep-ve-cubbeyi-tamamen-firlatip-atmali-1558yy.htm

Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim