• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Kerime Yıldız'dan: Yasin Aktay! Türkçe’de Ona Türkü Değil, İlahi Denir

Kerime Yıldız'dan: Yasin Aktay! Türkçe’de Ona Türkü Değil, İlahi Denir
Mehmed isminin nereden geldiğini bilirsiniz. Efendimizin isminden. O’nun adını zikrederken saygısızlık etme veya salavat getirmeyi ihmal etme endişesi ile adını direk kullanmaktan imtina eden başka bir millet yoktur.

Mehmed isminin nereden geldiğini bilirsiniz. Efendimizin isminden. O’nun adını zikrederken saygısızlık etme veya salavat getirmeyi ihmal etme endişesi ile adını direk kullanmaktan imtina eden başka bir millet yoktur. Sultan 1. Ahmed Han, ne zaman Peygamberimizin adını duysa ayağa kalkar salavat getirirmiş. Milletimizin Peygamber sevgisine, salavat hassâsiyetine dâir iki örnek. 

Yedisinden yetmişine milletimiz, iki türlü salavat getirir. Biri, düz okunduğu gibi. Diğeri ise Itri’nin muhteşem bestesi olan salât-ı ümmiye. Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’nin segâh makamında bestelediği salat-ı ümmiye, tıpkı tekbiri gibi Müslümanların âdete ortak marşıdır. Her Müslüman evinde bilinir ve okunur. 

Nereye geleceğimi anladınız. Yasin Aktay sâyesinde, salavatın türküsü olduğunu da öğrendik. Siirt kültüründe varmış ve Kürtçeymiş. Siirtli kadınlar, sarma sararken, halay çekerken bu türküyle salavat getirirlermiş. Düğünlerde de okunurmuş.

Bilemem. Doğru olabilir. Fakat, salavatlı türküye benim aklım ermedi. Birincisi, böyle bir türkü varsa ve bununla halay çekiliyorsa Diyânet’in âcilen bu işe el atması lâzım. İkincisi, Yasin Aktay, bir sosyolog. Bu milletin aslî kültürünü, inancını, hassâsiyetlerini bilmemesi imkânsız. Oy devşirmek uğruna, Siirtli kadınların arabesk kültürüne, kadınlar matinesine prim vermek zorunda değildi. Hadi verdi, yayınlamak zorunda değildi.

Hadi hepsi oldu, savunmak zorunda değildi. Efendim, düğünlerde söyleniyormuş. Seçim de bir düğünmüş. “Su-i misal, misal olamaz.” diye bir söz vardır. Siirt’te böyle bir gelenek var diye öpüp başımıza koyacak değiliz. 

“Türküde, ‘Salli Ala Muhammed’ denir mi? denir. Neden denilmesin? Türkçe’de de birçok türkümüz var. ‘Hak la ilahe illallah’ denilen türkülerimiz var.” açıklaması, şimdiki gençlerin deyimiyle “korkunç”. Bir sosyoloğun, hem de ud çalan bir sosyoloğun türkü ile ilâhi ve nefes arasındaki farkı bilmediğine ihtimal vermek istemiyorum. Ayrıca, el çırpılıp halay çekilen bir ilâhi hiç görmedim. Varsa cehâletime bağışlayın.

“Erdoğan’a salavat getirdi.” gibi abuk subuk suçlamalara katılmam. Kendisi de açıkladı. Nakarat bölümü salavat olan türküye, yeniden söz yazmış. “Erdoğan’a salavat getirdi.” ne demek? Adam, “Salli alâ Erdoğan.” derse bu suçlama yapılır. Salli alâ Muhammed’in manası bellidir.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/yasin-aktay-turkcede-ona-turku-degil-ilahi-denir-2274yy.htm

Bu haber toplam 509 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim