• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Kerkük sevdasına adadı şiirlerini Suphi Saatçi

Kerkük sevdasına adadı şiirlerini Suphi Saatçi
'Başımın Tacı Kerkük' kitabında Suphi Saatçi’nin Kerkük sevdasına adadığı şiirleri yer alıyor. Yavuz Ertürk yazdı.

Dizayn edilmeye çalışılan bir bölge ve yağmalanmış, yakılmış, yıkılmış, mezhep savaşlarına, etnik çatışmalara sürüklemek üzere planların yapılıp, uygulama sahası olarak seçildiği bir coğrafyaIrak.

Dünya siyasetinin acımasız ve dünyalılarca bilinmeyen hesapları yapılıyor bu mazlum bölgede. Burada Müslüman kanı akıyor petrol borularından. Zulüm makinesi teklemeden çalışıyor. Çatışmaları ve yıllara yayılan kanlı savaşları eksik olmayan Irak’ta petrol bölgesinin kederli bir topluluğu Türkmenler. Türkmenlerin yürekleri acıdan inip kalkıyor. Hoyratları, ağıtları, manileri, şiirleri bu acının imbiğinden süzülüp dökülüyor dillere, sayfalara. Ötüken Yayınları'ndan çıkanBaşımın Tacı Kerkük kitabında da Suphi Saatçi’nin Kerkük sevdasına adadığı şiirleri yer alıyor: “Kerkük’te petrol olmasaydı/ Bunca insan boğazlanmazdı/ Ve bunca yürek yanmazdı/ Kerkük’te petrol olmasaydı”

Kardeşliğin şahdamarı misali sıcak, kalbi gibi durmaksızın çarpan şiirler

Yavuz Bülent Bakiler’in sunuş yazısıyla başlayan eser, başından sonuna Kerkük sevdası, Kerkük acısıyla bezenmiş. Kerkük’e duyulan özlem yâr özlemi gibi işlenmiş şiirlerde. Şairinin doğup büyüdüğü Kerkük şehriyle beraber diğer Türkmen şehirleri ve zulme maruz kalan Irak’ın tüm illeri de sık sık işleniyor Başımın Tacı Kerkük kitabında.

Kerkük’ünden, Türkmen elinden uzaklarda, Türkiye’de yaşamını sürdüren şair, her ne kadar kardeş diyarında olsa da sılaya olan hasretini dile getiriyor içli şiirlerinde. Aradaki resmi sınırların da ay yıldız bayraklarca kaldırılabileceğini olan ümidini yineliyor.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19330/kerkuk-sevdasina-adadi-siirlerini-suphi-saatci.html

Bu haber toplam 1186 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim