• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

‘Kimse tam olarak anlatıldığı gibi değildir’

‘Kimse tam olarak anlatıldığı gibi değildir’
Ahmet Erbil’in "İZ: Portreler Vesaire" kitabında Türk ve dünya sanatında iz bırakmış şahsiyetlerin öyküleştirilmiş hayatlarından bahsediliyor. Kitabı Samet Erman değerlendirdi.

Geçtiğimiz yıl raflardaki yerini alan, İZ: Portreler Vesaire kitabından bahsetmek istiyorum. Yukarıdaki başlık, bu kitabın giriş cümlesi. Ahmet Erbil’in elinden çıkmış Türk ve dünya sanatında iz bırakmış şahsiyetlerin öyküleştirilmiş hayatlarından bahsediliyor, kitapta. Yalnız insanları anlatırken pek çok detaya da merceğini çevirmekten geri kalmamış, yazar. Osmanlı’nın Tanzimat macerası, âşıklık geleneği, seyyahlık, sinemamızın doğuşu, ülkemizde fotoğrafçılığın ve ebelik müessesesinin gelişimi gibi birbirinden farklı konulara, bize insanları aktarırken temas edilmiş.

Ahmet Erbil Türk Edebiyatı, Yedi İklim dergilerinde şiirleri yayınlanmış bir isim. Ayrıca Karabatak dergisinde de İngilizce metinlerden yaptığı çeviriler ile görünmüş. Ama portre yazılarına İzdiham dergisi ile başlamış.

Metinlerden bazıları, “ben” kipi ile yazılmış ve bu da portrelere ilave bir etkileme gücü katıyor. Birine kulak verelim:

“Ben Nef’i.
Bir şair.
Hicvi ve mizahı seviyordum sadece.
Altmış üç yaşımda sarayın odunluğunda kıydılar canıma. Toprağı bile çok gördüler sonrasında. Naaşımı Sarayburnu’ndan boğazın soğuk sularına öylece bıraktılar. Böyle olsun istememiştim.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/kimse-tam-olarak-anlatildigi-gibi-degildir-h32935.html

Bu haber toplam 557 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim