• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Kiralık Konak Romanında Batılılaşma ve Dil Sorunları

Kiralık Konak Romanında Batılılaşma ve Dil Sorunları
İbrahim Demirci’nin inceleme kitabı Hece yayınları arasında çıktı. Dil ve edebiyat alanında çalışmaları olan Dr. İbrahim Demirci geçen sene de Ahmet Haşim’in Nesirleri kitabını yayınlamıştı.

Kiralık Konak, önemli romancılarımız arasında sayılan Yakub Kadri Karaosmanoğlu’nun ilk romanıdır. Buna rağmen, bazı edebiyat araştırmacıları tarafından onun en başaralı romanı olarak görülmektedir. Olay akışında ailenin çözülmesi, konak hayatının buna paralel olarak sona ermesi anlatılmakla beraber, Tanpınar Kiralık Konak’la Yakub Kadri’nin Osmanlının dağılışını anlattığı görüşündedir.

Yakub Kadri batılılaşmaya sıcak bakmakla beraber, Tanzimat sonrası, bilhassa Abdülhamid dönemi batılılaşmasını olumsuz karşılar. Romanın iki baş kahramanı Seniha ve Faik Bey olumsuz karakterler olarak işte bu döneminin mahsulüdür.

Demirci, kitapta Yakub Kadri’nin batılılaşma konusundaki tutumu üzerinde dururken, aynı zamanda kitabın 1966 yılında sadeleştirilmesi sırasında ortaya çıkan ifade bozukluklarını da değerlendiriyor. Her ne kadar kitap baştan sona sadeleştirilmemişse de bu işlem yapılırken bazı hatalar yapılmış ve bu zaman zaman anlamı da etkilemiştir. Klasik sayılması gereken bir esere şu veya bu sebeple müdahalede bulunulması hiçbir şekilde tasvib edilemez.

İbrahim Demirci: Kiralık Konak Romanında Batılılaşma ve Dil Sorunları. Hece y. Ankara 2018, 127 s.

Bu haber toplam 2820 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim