• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Pankratov: Aytmatov, 20. yüzyılın en önemli yazarıdır

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Pankratov: Aytmatov, 20. yüzyılın en önemli yazarıdır

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Cengiz Aytmatov  toplantısına Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov  ve Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov katılarak Aytmatov’un hayatı, eserleri, Türk ve dünya edebiyatına olan katkılarını anlattılar.

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Pankratov, “Milletinin tarih boyunca kazandığı sosyal, kültürel, ahlaki, edebi, askeri yani bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmış olan Cengiz Aytmatov, 20. yüzyılın önemli yazarlarından birisidir.” dedi.

30.01.2019 tarihinde, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Rusya-İslam Stratejik Vizyon Grubunca Ankara'da 3. düzenlenen "Dünya Kültür Mirası ve Cengiz Aytmatov Yuvarlak Masa" toplantısını TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yönetti.

Etkinliğe katılarak bir konuşma yapan Bakan Pankratov, Aytmatov’un ünlü bir edebiyatçı olduğu kadar başarılı bir diplomat ve büyükelçi olduğunu söyledi.

Aytmatov Türk dünyasının ortak değeridir

Bakan Oleg Pankratov sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dişi Kurt’u okumak için 6 ay beklemiştim. O günkü şartlar içinde, yeni baskı yapılmadığı için eser elden ele dolaşıyordu. Yıpranmış, eskimiş olarak elden ele geçen bu önemli eseri bir solukta okumuştum. Yaşadığı coğrafyanın insanının tarih içinde kazandığı değerlerini, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döken Cengiz Aytmatov Türk dünyasının ortak değeridir. Program için ev sahipliği yapan Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür ediyorum”

 TYB’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katılan  Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da yaptığı konuşmada, öğretmen olan annesinin yönlendirmesi ile küçük yaşlardan itibaren Aytmatov’un eserlerini okumaya başladığını ifade etti.

Rusya, Türkiye ve Kırgızistan Aytmatov'u birlikte anıyoruz

Yerhov konuşmasında şunları kaydetti: "Bir taraftan bakınca sanki Aytmatov'u hatırlayarak aslında 20'nci asrın sorunlarını konuşuyoruz. Aynı zamanda geleceğe de bakmış oluyoruz. Geleceğe dair vizyon oluştururken, geçmişe dair en iyi örnekleri ve karakterleri inceleyerek geleceği oluştururuz. Rusya, Türkiye ve Kırgızistan, Aytmatov'u birlikte anıyor. Hep beraber Aytmatov'u hatırlıyoruz. Beraber oluşumuz bizi başarıya götürecektir. Bu bizim gücümüzü sembolize ediyor. Eğer biz ileride birlikte çalışacak olursak projelerimiz başarıya ulaşacaktır."

İnsanlık Aytmatov'un görüşüne daha sıkı sarılmalı

Yuvarlak masa toplantısına katılan Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Cengiz Aytmatov'u şahsen tanıdığını ifade etti.

Kaseinov, "Aytmatov, abi olarak örnek aldığım birisidir. Kendisi ile Rusya İslam Stratejik Vizyon Grubunda beraber çalışmıştık. Bir toplantıda söylediği şu sözünü hiç unutmam: 'Biz fikir kervanına yük yükleyenlerdeniz.' O sadece fikir üretmedi aynı zamanda pek çok projeleri de hayata geçirdi. Gerçekten günümüzde tüm insanlığın Aytmatov'un dünya görüşüne daha sıkı sarılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Türkiye’de basılan kitaplarının tirajı

 Kırgızistan’ın nüfusuna ulaşmıştır

Cengiz Aytmatov’un hayatı, eserleri, edebi kişiliğinin değerlendirildiği toplantıda konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye’de eserleri en çok basılan ve okunan yazarların başında Cengiz Aytmatov geldiğini ve  bütün hikâyelerinin, romanlarının Türkiye Türkçesine aktarıldığını ifade etti.

Doğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: İlgi çekici bir benzerliğe dikkat çekmek istiyorum: Bizim büyük şairimiz Mehmed Âkif Ersoy gibi Cengiz Bey de veterinerlik öğrenimi görmüştür. Türkiye’de kitapları en çok basılan şarimiz, yazarımız Mehmed Âkif’dir. Öyle sanıyorum ki, ondan sonra kitapları en çok basılan yazar Cengiz Aytamtov’dur. Belki de onun Türkiye’de defalarca basılan kitaplarının tirajı Kırgızistan’ın nüfusuna ulaşmıştır.”

Atıf Yılmaz’ın yönettiği,  “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin, Cengiz Aytmatov’un eserinden sinemaya aktarıldığını da hatırlatan Doğan, “Aytmatov, gününü bir asra bedel kıldı, muhteşem eserlerini zamanı aşarak yazdı. “Mankurtlaşma” kavramını dünya literatürüne armağan etti. Zihnimizi açtı, ufkumuzu genişletti.” diye konuştu.

Türk kültünü edebiyatla tanıttı

Çalıştayda bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise batı felsefesinin “insan insanın kurdudur” düşüncesi yerine “her gün insan kalmak gerekir” diyen doğu felsefesinin önemli düşünürü, yazarı Cengiz Aytmatov’u daha iyi tanımak, tanıtmak amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini ifade etti.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “24 Mart 2018 tarihinde Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. Yılı vesilesiyle “Kültürel İş Birliği Cengiz Aytmatov Kültürel Mirası” yuvarlak masa toplantımızı TYB, IRCICA ve Rusya İslam Stratejik Vizyon Grubu ile İstanbul’da gerçekleştirmiştik. Daha sonra, 22-23 Kasım 2018 tarihlerinde de Moskova’da Cengiz Aytmatov’un dünya mirasına ve barışına katkısının konuşulduğu bir program düzenledik. Bugün ise, Aytmatov’la birlikte kültürel zeminde Türkiye ve  Rusya ilişkilerinin dünü, bugünü ve geleceğini de konuşacağız” dedi.

Arıcan, Cengiz Aytmatov’un yazdığı eserlerle  hem Türk kültürünün tanıtılmasına önemli hizmetlerde bulunduğunu hem de  Türk dünyasını oluşturan ülkeler arasında  edebi bir köprü kurduğunu belirtti.

Yuvarlak masa toplantısında,  Prof. Dr. Dusen Kaseinov, Elena Eshba, Prof. Dr. Muhammet Savaş Kafkasyalı,  Prof. Dr. Fırat Purtaş, Alexander Sotniçenko, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Orhan Söylemez, Dr. Mustafa Çetin, Şener Bulut, Dr. Muhammet Enes Kala ve Elazığ eski  Valisi Muammer Muşmal da konuştu.

Programa katılanlara, 24 Mart 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Kültürel İş Birliği Cengiz Aytmatov Kültürel Mirası” toplantısının metinlerinden oluşan ve  Türkçe ve Rusça olmak üzere iki dilde hazırlanan kitap hediye edildi.

Etkinliğe, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

img_0285.jpg

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov

img_0050-001.jpg

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov

img_0094.jpg

Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov

img_0274.jpgimg_0483.jpg

Bu haber toplam 1259 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim