• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Kırşehir'de Dedem Korkut konuşuldu

Kırşehir'de Dedem Korkut konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Temsilciliği tarafından 17 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen Ayın Sohbeti’nin konuğu Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salahaddin Bekki idi.

Ayın Sohbeti’nde Bekki tarafından Dedem Korkut Kitabı hakkında bir konferans verildi.

Konferansta ilk olarak Dedem Korkut Kitabı hakkında kısaca bilgi verildikten sonra, bu kitabın Türk kültürü açısından önemine değinildi. Dedem Korkut Kitabı’nın değerini Prof. Dr. M. Fuad Köprülü’ye ait “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız yine Dede Korkut ağır basar” ifadesi ile vurgulayan Doç. Dr. Salahaddin Bekki, daha sonra kitabın muhtevasını oluşturan boyları (destanî hikâyeleri) kısaca özetledi.

Dedem Korkut Kitabı’nın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 19.08.2004 tarih ve 2004/60’nolu genelge ile “100 Temel Eser” içerisinde birinci sıraya konulmasıyla son yıllarda kitap üzerinde genellikle çocuklara hitap eden yayımların sayısında bir artış olduğunu belirten Bekki, yayımlanan kitapların niteliği üzerinde durdu. Yayımlanan kitaplardaki özensizlikler ve hatalardan örnekler sıralayan öğretim üyesi, konferansın sonunda Dedem Korkut Kitabı’nın layıkıyla korunmadığına ve adeta yağmalanan bir kültür hazinesi olduğu acı gerçeğine dikkat çekti. Dedem Korkut Kitabı’nın ruhuna ve dokusuna aykırı yayımların toplatılabilmesini ve sözlü kültür varlıklarının korunmasını sağlayacak “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” gibi bir komisyon kurulmasını teklif etti.

dgn_8132-(800x530).jpg

Bu haber toplam 1454 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim