• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Konya Şubesinde "Edebiyat ve Ödül" Konuşuldu

Konya Şubesinde "Edebiyat ve Ödül" Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlemiş olduğu ve Konya İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen Cumartesi sohbetlerinde bu hafta "Edebiyat ve Ödül" konuşuldu.

Program şair Vural Kaya ve öykücü Mehmet Kahraman ile Mahalle Mektebi Dergisinin şiir editörü Ömer Korkmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

 

Programın açılış konuşmasını Ömer Korkmaz gerçekleştirdi. Ödüllerin tartışılma alanları hakkında konuşan Korkmaz; ödül kavramına özellikle Orhan Pamuk'un Nobel almasından sonra kamuoyunun ilgi göstermeye başladığını, okuma kültürünün nispeten yaygınlaşması ile okunacak eserlerin seçilmesinde etkili olması bakımından ödüllerin birer pazarlama aracı olarak da kullanılabileceğine dikkat çekti. Yine klasik dönemlerde sanatçıların nasıl ödüllendirildiğine dair örnekler veren Korkmaz; sanatçıların eserlerini sultanlara sunduğunu bu eserlerin sultanlar tarafından değerlendirildiğini ve eser sahibine eserin kıymeti ölçüsünde bir miktar yardımda bulunulduğunu söyledi.

 

Ödüllü (TYB 2016) Şair Vural Kaya, Dünya'da ödüllerin nasıl verildiğini, ödül komitelerinin (komisyonlarının) işleyişini anlattığı konuşmasında; Nobel için komite üyelerini markaja alan yazarlardan, ödüllerin nasıl dağıtıldığından bahsetti. "Nobel yalnızca Nobel değildir" diyen Kaya ödüllerin siyasi olarak dağıtıldığını, Tolstoy ve Borges'in Nobel ödülünü alamamış olmaları üzerinden anlattı. 

 

Ödüllü (TYB, ESKADER 2016) Öykücü Mehmet Kahraman; ödül konusu etrafında kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Ödüllerin yazar ve okuyucu üzerindeki etkilerine temas eden Kahraman; "Ödüller bir şekil onurlandırmadır, taltiftir. Yazar ödülle birlikte daha çok heyecanlanabilir, daha verimli üretim yapabilir." dedi. Türkiye'de ödül jürilerinin beyanlarıyla sabit olmak üzere bazı jürilerin teklif edilen eserleri hiç okumadıklarını söyleyen Kahraman; ödüllerin birilerinin tasarrufu ile dağıtılamayacağını, konjektür gözeterek ödül vermenin doğru olmadığını, ödüllerin verilmesinde tek koşulun eserin edebi seviyesi olması gerektiğini belirtti.

Program sonunda Konuşmacılara günün anısına Katılım Belgeleri Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ve TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Abdullah Harmancı tarafından takdim edildi.

odul-2.jpgodul-1.jpgodul-4.jpg

Bu haber toplam 1345 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim