• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Konya Şubesi’nde Tarihi Dizilerde Gerçeklik Algısı konuşuldu

Konya Şubesi’nde Tarihi Dizilerde Gerçeklik Algısı konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin her hafta sonu cumartesi günleri saat 14.00’te Kılıçaslan salonunda gerçekleştirdiği etkinliklerin bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’dı.

Çok sayıda katılımcının takip ettiği programda Prof. Dr. Hüseyin Muşmal tarihi dizilerde gerçeklik algısı konulu konferans verdi.

Programın açılışında, “Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümeti’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türk Ordusunun, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü savunmak hususunda elinden gelen her şeyi fazlasıyla yapacağına, başta Afrin'de kaybettiğimiz 41 kahramanımız olmak üzere şehitlerimizin döktüğü her damla kanın hesabının sorulacağına inancımız tamdır. Şehit vermemiş il, ilçe, köy kasaba ve mahalle kalmadığı şu memleketimizde, yaşanılan acıların seviyesi tahammül edilmeyecek derecede olsa dahi, yaşadığımız bu süreci sağduyu ile karşılamalı, alnımız ak, başımız dik göğsümüz açık, devletimize, milletimize, ordumuza güvenmeliyiz. Bu vesile ile bugüne kadar ülkemizin savunmasında, devletimizin milletimizin birliğinin korunmasında, Çanakkale'den Milli Mücadele'ye, 15 Temmuz'dan Afrin Harekâtı’na kadar her türlü mücadelede canını vermiş, kanını dökmüş, Şehit olmuş bütün güvenlik güçlerimiz ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Allah onlardan razı olsun. Biliyorum ki, bizim ömür boyu yaptığımız hizmet onların hayatlarının baharında döktüğü bir damla kana dahi bedel değildir.” şeklinde konuştu.

Muşmal konferansında örneklerle Türkiye’de akademik ve popüler tarihçilik arasındaki farkı ele aldı. Popüler ve resmi tarihçiliğinin Türkiye'deki gelişim süreci hakkında bilgi verdi. Daha sonra, Osmanlı arşivleri ve Osmanlı vesikaları hakkında detaylı bilgiler veren Muşmal dizilere kaynaklık teşkil eden dönemlerin kaynak çeşitliliği konularını işledi. Akabinde Türkiye'de gösterimde olan dizilerin dönemleri, konuları ve kahramanları üzerinden tarihi dizilere nasıl bakılması, izleyiciler tarafından nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Muşmal, konferansında özellikle dizilerden tarihi öğrenilemeyeceğini ancak dizilerin tarihi sevdiremeye birer araç teşkil edebileceğini ifade etti. Tarih öğrenmek için dizilere müracaat edilmemesi gerektiğini, tarih öğrenmek isteyenlerin bu konuda alanlarının uzmanı olan akademisyenlerin ürettiği yayınlara müracaat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Programın sonunda Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı, Yazarlar Birliği Konya Şubesi eski başkanı Sayın Ahmet Köseoğlu günün anısına Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’a katılım beratı takdim etti. Muşmal, Berat takdiminin ardından Yazar Fatih Babaoğlu ile birlikte kaleme aldığı Beğ, Sultan, Seyyid adındaki romanlarını Ahmet Köseoğlu’na hediye etti ve Muşmal TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten’e ve yönetim kuruluna teşekkür etti. Programa S.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arıkan başta olmak üzere çok sayıda, fotoğraf sanatçısı, gazeteci, şair, yazar ve üniversite öğrencileri ile Ekoturizm Derneği Başkanı Salih Yavaş, Kurucaovalılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özen ve Yönetim Kurulu üyeleri de iştirak ettiler.

tarihi-dizilerde-gerceklik-algisi-1.jpgtarihi-dizilerde-gerceklik-algisi-3.jpg

 

Bu haber toplam 1168 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim