• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Konya'da Çerağı Bugüne Uzanan Bir Eğitim Ocağı: Islah-ı Medaris

Konya'da Çerağı Bugüne Uzanan Bir Eğitim Ocağı: Islah-ı Medaris
Bugün ayakta kalsaydı, Konya Merkez Bankası civarında İplikçi Camii karşısında olması gereken Bekir Sami Paşa Medresesi'nin kuruluşundan sonraki ikinci baş müderrisidir Muhammed Bahaeddin Efendi.

Konya ilim havzası bütün pınarların buluştuğu bozkır. Biri dua etmiş olmalı ki nerede ilim sahibi iyi adam varsa bu beldeye doğru yol bulmuş, berrak pınarlar akmış ulu dağların sakladığı bozkıra... Hangi birini sayalım; Belh şehrinden Bahaeddin gelip Mevlana olup bu topraklarda kök salmadı mı? Endülüs'ten Muhyiddin Arabi gelip Sadreddin Konevi olup bu topraklarda yükselmedi mi? Hoca FakıhŞemsAhi Evran... sadece isim sayarak yazıyı bitirebiliriz. Ben bu havzaya gelen pınarların çağımıza kadar ulaşan, kurumamış bir damarını anlatmaya ve anlamaya çalışıyorum. Rabbim o pınarın kıyısından, köşesinden faydalanmayı da nasip etti. Elhamdulillah. Muhammed Hadimi Hazretleri'ni (1701-1762 ) ve Memiş Efendi'yi (1784-1852) yazmak nasip oldu. Niyetim bu silsileyi günümüze taşımak. Bozkır'dan doğan pınar Hadim ve Bozkır havzasının tüm berrak ve güzel sularını toplayıp Muhammed Bahaeddin olarak Konya'ya akmış. Şimdi dilimiz döndüğünce Muhammed Bahaeddin Efendi'yi anlatmaya çalışalım.

İlmin içine doğmak herkese nasip olmaz. Bana göre bir babanın evladına bırakacağı en büyük miras; kütüphane, iyi dostlar, yürünecek bir yoldur. "Konya’ya bağlı Bozkır’ın Karacahisar köyünde doğdu. Memiş Efendi diye tanınan Şeyh Muhammed Kudsî’nin büyük oğludur. Diğer yedi kardeşi gibi ilk dinî bilgileri babasından aldı. Kardeşlerinin eğitim ve öğretimleriyle de bizzat ilgilendi." (A. Osman Koçkuzu, “Bahaddin Efendi” DİA, s. 4/458) Bahaeddin nüfus kağıdı bilgilerine göre buğday tenli, ela gözlü, orta boyludur. Memiş Efendi'nin tüm evlatları baba ocağında yetişip kendisi gibi birer pınar oluyor; fakat Bahaeddin farklı, farkını kurduğu medresede ve onu zamanın şartlarına göre daha da geliştiren evlatlarında görüyoruz.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/portre/26201/konyada-ceragi-bugune-uzanan-bir-egitim-ocagi-islah-i-medaris

Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim