• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı sonuç bildirgesi yayımlandı

Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı sonuç bildirgesi yayımlandı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'nin (DEKMEB) düzenlediği, “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi yayımlandı.NTV

TYB'den yapılan yazılı açıklamada, telif haklarının korunması konusunda ilgili kesimlerin uzmanlarla işbirliği yapması gerektiği belirtilerek, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda değişiklik yapılmasının düşünüldüğü bugünlerde çalıştay sonuçlarının yetkililer tarafından dikkate alınmasının yararlı olacağı bildirildi.

Sonuç bildirgesinde yayıncıların desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayıncıların ürünlerini üzeri fiyatlarıyla satın alması, Türkiye'de korsan yayın, intihal ve yayın hakları konusunda güçlü bir literatür ve farkındalık oluşturulması, gerçekleşen çalıştaydan sonra DEKMEB ve diğer ilgili kuruluşların ortak çalışmalar yaparak kavram birliğini sağlaması ve "korsan" kavramına yüklenen anlam üzerinde tarihi metinlerdeki kullanılışının dikkate alınarak yeniden düşünülmesine dikkat çekildi.

"KORSANLIK KAVRAMI YERİNE KALPAZANLIK KELİMESİ KULLANILABİLİR"

Dijital imkanların korsan yayınları kolaylaştırdığı dikkate alınarak bu yolla kitap çoğaltmanın şartlarının belirlenmesine vurgu yapılan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitimin fotokopi ve benzeri yollarla kitap çoğaltma işinin yaygınlaştırılmaması, denetlemesi ve sınırlandırılması şarttır. Korsanlık kavramı yerine kalpazanlık kelimesi kullanılabilir. Korsan yayınlara kalpazanlığa uygulanan cezalara paralel ceza verilmelidir. Yetmiş yıllık koruma süresi üzerinde çalıştayda dile getirilen farklı teklifler değerlendirilmelidir. Türkiye’de telif hukukunu aynı anda bütün yönleriyle ele alacak bir yapı kurulmalıdır. FSEK'in koruma süresini 70 yıl olarak düzenleyen 27. maddeyle mektup, hatırat ve benzeri metinler için koruma süresini 10 yıla düşüren 85. madde bir araya getirilmeli ve birbiriyle bağlantılandırılmalıdır. Resmi kurum arşivlerinin araştırmacılara kapatılması dolayısıyla ortaya çıkan biyografi yazımının sekteye uğratılmasının ve bu belgelere dayalı olarak birtakım yazarların varislerine de ulaşılamadığı için bu tür yazarların eserlerinin telif hakları ödenmeden rahatlıkla basılabilmesinin önüne geçilmelidir. Yayın sözleşmelerinde ahlaki boyutun bulunması gerekmektedir. Bandrol konusunun tavsamaması için bir eser için sözleşmesindeki imzanın bizzat yazarı-hazırlayanı tarafından imzalanıp imzalanmadığı kontrol edilmelidir."

 

Devamı için: http://www.ntv.com.tr/sanat/korsan-yayinla-mucadele-calistayi-sonuc-bildirgesi-yayimlandi,kwzIMcqoJEG_1Fy-r5t4kA

Bu haber toplam 794 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim