• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Kosova Şairleri Güldestesi Ankara’da Yayımlandı

Kosova Şairleri Güldestesi Ankara’da Yayımlandı
Türkolog, araştırmacı-yazar, şair Dr. Taner Güçlütürk’ün “Kosova Şairleri Güldestesi” adlı dördüncü eseri Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiği tarafından Ankara’da basımdan çıktı

Türkolog, araştırmacı-yazar, şair Dr. Taner Güçlütürk’ün “Kosova Şairleri Güldestesi” adlı dördüncü eseri Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiği tarafından Ankara’da basımdan çıktı ve ön tanıtımı Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Taçi’nin de katıımıyla Kosova Cumhuriyeti bağımsızlığının yedinci yıldönümü vesilesiyle Ankara’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirildi.

Arnavut, Türk ve Boşnak yazarların eserlerinden en güzel seçkilerin yer aldığı antolojide Kosova’nın günümüz yaşayan çağdaş şairleri esas alınarak, Musa Ramadani, İbrahim Berişa, Milazim Krasniçi, Sali Başota, Basri Çapriçi, İlire Zaymi, Ag Apolloni, Nimetullah Hafız, İskender Muzbeg, Agim Rifat Yeşeren, Zeynel Beksaç, Ethem Baymak, Taner Güçlütürk ve Mustafa Balye’nin şiirlerine yer verildi.

Eseri hazırlayan ve Türkçe çevirisi Dr. Taner Güçlütürk’e ait “Kosova Şairleri Güldestesi”, Ankara’da “Şemsettin Sami Frasheri Arnavut Kültür Merkezi”nin açılışında, açılışın ilk etkinliği olarak gerçekleştirildi.

“Şemsettin Sami Frasheri Arnavut Kültür Merkezi”nin açılışına ve “Kosova Şairleri Güldestesi”nin ön tanıtımına Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Arnavutluk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı Güner Ureya, çok sayıda Ankaralı üst düzey yetkili ve diplomat, Avrasya Yazarlar Derneği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Kültürajans Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Kosova Prizrenliler Derneği Başkan Yardımcısı Ferda Ulusoy, Ankara ve Türkiye’nin birçok şehrinde etkinlik gösteren Kosova ve Arnavutluk kökenli Sivil Toplum Kuruluşu başkanı ve temsilcileri, Ankara’da yaşayan Kosovalı şair-yazarlar, Kosova’da KFOR bünyesinde görev yapmış Türk Askeri Birliği komutanları, Hacetepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Çavuşoğlu, basın yayın mensupları, Ankara’da öğrenim gören ve uzmanlık yapmakta olan Kosovalı öğrenciler katıldılar.

Önce “Şemsettin Sami Frasheri Arnavut Kültür Merkezi”nin açılış kurdelelerini kesen protokol, bina gezisi ardından Kültür Merkezi’nin kütüphane kısmına geçtiler. “Kosova Şairleri Güldestesi” tanıtımının gerçekleştirildiği bu bölümde, Bakan Taçi’ye Kültür Merkezinin ilk etkinliği olarak böyle bir eser hazırlayıp yayımladıklarının altını çizen Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, eserin Kosovalı Türkolog Dr. Taner Güçlütürk tarafından hazırlanıp Türkçeye çevrildiğinin altını çizdi. Büyükelçi Spahiu, bu projeyle başlıca amaçlarının iki ülke kültürler ilşkilerini şiir ve şairlerin dili ile dizeleriyle de pekiştirmek olduğunu ifade etti.

Ardından katılımcılara eseri tanıtıp takdim eden Güçlütürk, böyle bir eserle Kosovalı Arnavut, Türk ve Boşnak şairleri Türk okuruna tanıtmaktan onur duyduğunu ifade etti. Güçlütürk, eserin yayımlanmasında desteklerini esirgemeyen Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğine teşekkür etti ve eserini protokole armağan etti. Ardından etkinliğe katılan basın mensuplarına demeç veren Güçlütürk, bunun bir ön tanıtım etkinliği olduğunu, esas tanıtımın şairlerin de iştirakıyla gerçekleştirilecek görkemli bir törenle Ankara’da ve Priştine’de yapılacağını ifade etti. Güçlütürk, “Kosova Şairleri Güldestesi” yanı sıra daha önce basımdan çıkan eserlerini etkinliğe katılan misafir ve ilgililere imzaladı. Kültür Merkezi’nin açılışı ve kitap tanıtımının ardından akşam Ankara’nın “Swissdiamond” Otelinde resepsiyon verildi. Resepsiyona Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanı sıra çok sayıda üst düzey bürokrat, yetkili ve davetliler katıldı.

185 sayfadan oluşan “Kosova Şairleri Güldestesi”nde, yukarıda adı geçen şairlerin biyografileri, eserleri yanı sıra eserlerinden şiir seçkileri dışında Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu’nun takdimi, eseri hazırlayan yazar Dr. Taner Güçlütürk’ün önsözü ve yine Güçlütürk’ün kendisine ait “Kosova Edebiyatları Üzerine Tarihsel Bir Değerlendirme” adlı makalesi de yer alıyor.

Ankara ziyaretleri sırasında “Bilimsel Eksen” ve “Kültür Evreni” adlı uluslararası hakemli bilimsel dergilerin yayın kurulu üyesi ve Kosova Temsilcisi görevine lâyık görülen Güçlütürk, Ankara’da bir dizi resmi ziyaret ve görüşmelerde de bulundu, TRT Ankara Radyosu’nun “Söze Dair” programında Yakup Ömeroğlu’nun konuğu olarak eserlerini ve çalışmalarını tanıttı. Etkinlik ardından sonra gönderdikleri resmi mektubunda, kültür merkezi açılışının daha görkemli bir şekilde gerçekleşmesinde sundukları katkıdan dolayı Güçlütürk’e teşekkürlerini ileten Kosova Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, “Eser, Türk okuyucusunun Kosova şiiri ile daha yakından tanışmasına vesile olacaktır” dedi.

Daha önce Yeton Kelmendi’nin “Nasıl Sevmeli” adlı şiir kitabının Dr. Taner Güçlütürk’e ait Türkçe çevirisi 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, “Dilime Yaslar Yakışmaz” adlı eseri 2014 yılında İstanbul’da, “Kosova’da Türk Edebi Yaratıcılığı (1951-2001)” adlı doktora tezi kitap olarak 2014 yılında Prizren’de ve “Kosova Şairleri Güldestesi” adlı antoloji çalışması da 2015 yılında Ankara’da yayımlandı. Milazim Krasniçi’nin “Ali Paşa’ya Rus Ruleti” adlı eserinin Güçlütürk’e ait Türkçe çevirisiyle birlikte beşinci kitabı da önümüzdeki dönemde baskıya girmesi planlaştırılıyor. Güçlütürk’ün bibliografyasında şimdiye kadar yayımlanmış 23 bilimsel makalesi de bulunuyor. 

Bu haber toplam 869 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim