• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Kosova Türk Yazarlar Derneği Yıllık Değerlendirme ve Seçim Toplantısını Yaptı

Kosova Türk Yazarlar Derneği Yıllık Değerlendirme ve Seçim Toplantısını Yaptı
Kosova Türk Yazarlar Derneği’ni 2015-2016 yılı döneminde temsil edecek başkan görevine dernek eşbaşkanı Envar Baki, dernek genel sekreterliğine de Canan Özer seçildi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği, hafta içerisinde Priştine’de yıllık değerlendirme ve seçim toplantısını gerçekleştirdi. “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği salonunda düzenlenen toplantıya, yazar, şair, sanatçı ve aydınlarımız katıldı. Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin belirlediği amaç ve hedefleri doğrultusunda 2014-2015 yılı etkinlik ve mali raporunu sunan Dernek Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, etkinlik bakımından yoğun ve başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti. Derneğin çalışmalarından özetli bir rapor sunan Güçlütürk, diğerleri arasında şunları vurguladı:

“Geçen yıl etkinliklerimizi Çanakkele Savaşları’nın 100’üncü, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nin 65’inci, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin kuruluşunun 20’inci yıldönümlerine adadık. Bu vesilelelerle başta edebiyat buluşmaları olmak üzere, yanı sıra kitap ve albüm tanıtımları, portre ve saygı geceleri, anma saatleri, ziyaretler ve önemli jübileleri kaydettik.

2015 yılında Kosova Türk Yazarlar Derneği yayınları tarafından hazırlanan ve genç şair ile yeteneklerimizin en güzel örneklerini muhteva eden “Yeni Yol Arkadaşları” adlı Kosova’nın yazında, görselde, müzikte genç sanatkâr ve yetenekleri seçkisi, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Kutlama Kurulu desteğiyle yayınlayarak, 27 Nisan 2015 tarihinde Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde tanıtımı gerçekleştirdik.

Geçen yılın edebiyat buluşmaları dizimizi 31 Mayıs 2015 tarihinde Priştine’de “GERÇEK” Kültür, Sanat ve Spor Derneği’nde başlattık.

11 Haziran 2015 tarihinde Prizren “Mustafa Baki” İlkokulunda “Edebiyat Buluşması” düzenledik.

13 Haziran 2015 tarihinde Üsküp’te “KÖPRÜ” Derneğiyle birlikte “Edebiyat Buluşması” gerçekleştirdik.

17 Ekim 2015 tarihinde Gostivar’da MATUSİTEB, Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve ADEKSAM’la birlikte “Edebiyat Buluşması” tertipledik.

18 Ekim 2015 tarihinde Ohri’de “Kardeşlik Birlik” İlkokuluyla birlikte “Edebiyat Buluşması” organize ettik.

24 Ekim 2015 tarihinde Üsküp’te “TEFEYYÜZ” İlkokulunda “Edebiyat Buluşması” gerçekleştirdik.

26 Ekim 2015 tarihinde Priştine’de “ELENA GJIKA” İlkokulunda öğrencilerimizle bir arada “Edebiyat Buluşması” düzenledik.

2 Kasım 2015 tarihinde Mitroviça’nın “Andon Z. Çajupi” ilk okulunda “Edebiyat Buluşması” tertipledik.

5 Kasım 2015 tarihinde Prizren’in “Emin Durak” İlkokulunda “Edebiyat Buluşması” gerçekleştirdik.

6 Kasım 2015 tarihinde Tiran’da Tiran Üniversitesi Türkoloji Bölümüyle birlikte “Edebiyat Buluşması” organize ettik.

10 Kasım 2015 tarihinde “GERÇEK” Kültür ve Spor Derneğiyle beraber “Atarütk’ü Anma Saati” düzenledik.

15 Kasım 2015 tarihinde Mamuşa’ya gerçekleştirdiğimiz ziyaretle yazar dostumuz Suphi Mazrek’e geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Aynı zamanda yazarımız Reşit Hanadan’a yeni çıkan romanı vesilesiyle tebrik ziyareti gerçekleştirdik.

20 Kasım 2015 tarihinde Türkçem Dergisi’nin 180. sayı vesilesiyle “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nde düzenlemiş olduğu “Fahri Kaya’ya Saygı Gecesi”nde yer alan Kosova Türk Yazarlar Derneği, Balkanlar’daki, Kosova ve Makedonya Türk Edebiyatına sunduğu katkılarından dolayı Fahri Kaya’ya Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin takdirnamesini sundu.

21 Kasım 2015 tarihinde Gilan ve Dobruçan’da, “Halit Gaş” Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve “Fidan” Türk ve Arnavut Kadınları Derneğiyle birlikte “Edebiyat Buluşması” tertipledik.

23 Kasım 2015 tarihinde Balkan Türk Müziği Konservatuarı Derneği tarafından düzenlenen Ahmet İğciler’i anma toplantısına Kosova Türk Yazalar Derneği olarak iştirak ederek, yazarımız ve onun yaşamı ile çalışmalarıyla ilgili şairlerimiz ve Türkologlarımız şiirlerini, hatıralarını ve uzmansal sunumlarını paylaşmışlardır.

27 Aralık tarihinde sanatçımız Başkim Çabrat’ın “Yürü Dünya Yürü” adlı tasavvuf müziği albümü tanıtımını Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’yle birlikte gerçekleştirdik.

2 Ocak 2016 tarihinde Kosova Türk Yazalar Derneği olarak “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği ile “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’yle beraber, Kosova Türk Temsil Heyeti Başakanlığı’nın destekleriyle Prizren’in “Sultan Murat Kışlasında” edebiyat şöleni düzenledik. Edebiyat buluşmalarımızın kimileri yıllar sonra ve uzun bir aradan sonra düzenlenen ilk etkinliklerdi.

Etkinliklerimizin tümüne gösterilen ilgi çok büyük oldu. Bu buluşmalar vesilesiyle yaklaşık 60 kadar üstad, genç ve çocuk şairlerimiz kendi şiirlerini okuma fırsatı buldular. Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg, Enver Baki, Nimetullah Hafız, Aluş Nuş, Miftar Adzemi, Bayram İbrahim Rugova, Şükrü Zeynullah, İbrahim Arslan, Arif Bozaci, Nüsret Dişo Ülkü, Mürteza Büşra, Zekir Sipahi, Yunus Şimşek, Semahat Karabeg, Osman Gaş, İlhami Emin, Rıfat Emin, Hüsrev Emin, Taner Güçlütürk, Leyla Şerif Emin, Fatime Dadihak, Birsen Gota, Kadriye İmam Mustafi, Türkan Başa, Edin Kude, Ömer Agalar, Nadide Bırvenik, Seyhan Yakup, Mehmed Arif, Aydanur Nezir, Amir Seydi, Handan Nezir, Hakan Ali, Münevver Eyüp, Nalan Züber, Tuğba Rağman, Fahri Ali, Rabia Ruşit, Medadin Liman, Kayo Emro, Tarık Maksud, Özlem Süleyman, Sudem Haydar, Doç. Dr. Nazlı Rana Gürel, Selçuk Uysal, Doç. Dr. Faruk Gezgin, Ceren Mazlam, Havsa Bekir, İda Ramadan, Deyla Maznikar, Nisa İdriz, Berra Ebibi, bunun yanı sıra “Mustafa Baki”, “Emin Durak”, “Elena Cika”, “Tefeyyüz”, “Kardeşlik Birlik”, “Anton Z. Çayupi”, “Nazım Hikmet”, Gostivar lisesi ve ilk okulları ile “Gerçek” Derneği ve “Doğru Yol” Derneği “Naim Şaban” ve “Nazım Hikmet” edebiyat kollarına üye yaklaşık 70’in üzerinde genç ve öğrencilerimiz şiirlerini okudular.

Onlar arasında genç ve öğrenci şairlerimiz Arzu Pleşina, Berfin Altuntaş, Dilay Mecihan, Melisa Şahini, Ebru Pleşina, Fatih Selim, Emre Gaş, Ece Goriça, Ammar Lapaştitsa, Burak Kahraman, Dilara İsmail, İlayda Hökelek, Umutcan Doğru, Aleyna Birvenik, Su Yusuf, İlayda Hökelek, Dilara İsmail, Burak Kahraman, Yaren Çağla Toku, Afra Safçı, Berna Mehdi, Dilek Draguşa, İrem Kurteş, Buket İsmail, Nisa Kurteş, Esra Raşiti, Narin Hacıkurteş, Tolga Beyoğlu, Narin Caha, Ata Doradreyt, Nisa Bayraktar, Era Softa, Adbiye Dugacin, Efe Muzbeg, Yeliz Dugacin, Açelya Galo, Mihriban Sultan Çakırcıoğlu, İlayda Çüse, Esra Başa, Selda Başa, Hira Muzbeg, Eda Begler, Figen Çüse, İrem Hasazlar, Aleyna Mustafa, Açelya Metlilo, Derya Vırmica, Melis Tüfekçi, Eren Luma, Lale Muzbeg, Ezgi Pervançe, Eren Zekeriya, Ayan Kani, Amel Hacımehmet, Bedia Zeynep Kaşık, Ceren Bugarakan, Elanur Emin vardı.

Başkim Çabrat, Reyhan Kantarcı, Edber Feyzullah, Tolga Kazaz, Adem Krasniç, Bülent Ribar, Agim Grozda gibi sanatçılarımız sazlarıyla ve şarkılarıyla programlarımıza değer kattılar. Tiyatro sanatçılarımız, Yeni Dönem ile Prizren Radyosu’nun ad yapmış sunucuları Yunus Şimşek, Kadriye İmam ve Sezen Haskuka sunumlarıyla programlarımıza iştirak ederek, etkinliklerin profesyonel anlamda gerçekleşmesine büyük ölçüde katkı sundular. Dobruçan’ın “Nazım Hikmet” İlkokulu öğrencilerinin hazırladıkları resitalle, Priştine’nin “Gerçek” Derneği resital kolu üyeleri de hazırladıkları oratoryo ile etkinliklerimize renk kattılar.

Hacı Ömer Lütfü, Necati Zekeriya, Lütfü Seyfullah, Şükrü Ramo, Hasan Mercan, Mustafa Karahasan, Mehmed Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık, Cahit Sıktı Tarancı, Naim Şaban, Burhat Sait, Zehra Jubi, Fahriye Çerkez, Halit Gaş gibi çok sayıda edebiyatçılarımız, şairlerimiz, aydınlarımız  anıldı, Üsküp’te “Sesler” dergisinin 50 yıldönümü düzenlenen görkemli törenle yad edildi.

Şiir fasıllarında Kosova ve Balkanlar’daki Türk Edebiyatının yanı sıra Türkiye’deki Çağdaş Türk Edebiyatının ad yapmış isimleri Lütfü Seyfullah, Şükrü Ramo, Arif Bozacı, Beste Sakallı, Enver Baki, Bayram İbrahim, Hilmi Yavuz, Fahri Mermer, Todur Zanet, Orhan Veli Kanık, Naim Şaban, Enver Tuzcu, Hasan Mercan, Burhan Sait, Süleyman Brina ve Ahmet İğciler şiirleriyle anıldılar.

Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Doç. Dr. Zeki Gürel, Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş, Doç. Dr. Nazlı Rana Gürel, Dr. Taner  Güçlütürk, Mr. Bedrettin Koro, Mr. Fetnan Derviş ve Mr. Ergin Baki değişik konulardaki edebi, tarihi ve bilimsel sunumlarıyla etkinliklerimizin zengin içerik kazanması doğrultusunda takdire şayan katkıları oldu.  

Bu etkinlikler vesilesiyle Priştine Belediyesi tarafından düzenlenen “Priştine Okuyor” etkinliğine katıldık ve Türk öğrencilerinin yer aldığı standı ziyaret ettik. Hem öğrencilerimizle birlikte olduk, hem de şiirlerimizi onlarla birlikte paylaştık. Yazarlarımız ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen birçok uluslararası şölende edebiyatımızı tanıttılar, şiirimizi ve Türkçemizi yankıllattılar. “Barış, kardeşlik diye diye şiir yollarında…” motosuyla Türkçenin batı yakasındaki edebi geleneğimizi yaşatmaya çalıştık.

TÜRKÇEM Dergisi, Kosovaport haber sitesi, Türk Yazarlar Birliği sitesi, Avrasya Yazarlar Birliği’nin “Kardeş Kalemler” Dergisi, Kosova Radyo Televizyonu (RTK), Türkiye Radyo Televizyonu (TRT), TEK RUMELI TV, TRT AVAZ, ANAYURT Gazetesi, 24 SAAT Gazetesi, Keşan Postası, Yeni Balkan Gazetesi, “Köprü” Dergisi, Kosovahaber sitesi gibi  gazete, dergi, radyo televizyon ve adı geçen internet ile medya kuruluşları etkinliklerimize sayfalarını açtılar, yayınlarında bize de yer verdiler. Ayrıca etkinliklerimizin yoğun bir şekilde Türkiye’de geniş çevrelerde tanınması için Sayın Attila Güvenç’in sunmuş olduğu katkısını özellikle vurgulamak isteriz.

Bütün bu etkinlikler gerçekleşirken maddi anlamda başta Kosova Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nin önemli destekleri oldu. Bunun yanı sıra T.C. Priştine Büyükelçiliği, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü’nün Prizren ve Priştine Türk Kültür Merkezleri, “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği, “Köprü” Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği, MATUSITEB, Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve ADEKSAM’ın da destekleri her zaman yanımızdaydı. Ve en önemlisi yukarıda birlike etkinlik gerçekleştirdiğimiz diğer kardeş derneklerimizin, edebiyat kollarının, okullarımızın, Nadide Bırvenik, Suna Baki Şahini, Gani Şinik, Fidan Brina, Fahriye Recep, Albulena Roka, Agnesa Raşit, Fevzi Karamuço, Rahim Bekteşi, Erol Zekeriya, Dr.Alban Foçi, Dr. Adriyatik Deryay gibi akademisyenlerimiz, öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimizin, diğer kurum, kuruluş ve şahısların katkılarını selamlamak, hepsine tek tek teşekkür etmek istiyorum.

2016 yılında da etkinliklerimiz kaldığı yerden ülke çapında olduğu gibi, diğer Balkan başkent ve şehirlerinde sürecektir” dedi.

Kısıtlı imkanlara rağmen ulusal ve bölgesel çapta güzel etkinliklere imza attıklarına inandığını ifade eden Güçlütürk, mevcut koşullar içerisinde yapılan etkinlik sayısı ile sergilenen çalışma performansıyla derneğin belirlediği amaç ve hedeflere, Türkçe’nin ve Türk Edebi geleneğinin yaşatılması için azami derecede hizmet etmeye, genç kuşaklara da bu sevgiyi aşılamaya çalıştıklarını vurguladı. Bu sürede katkılarından dolayı dernek eşbaşkanları Enver Baki ve Zeynel Beksaç’a da teşekkürlerini ileten Güçlütürk, aynı azimle dernek çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

 

Kosova Türk Yazarlar Derneği Etkinlik Bakımından Son Yirmi Yılın En Parlak Dönemini Yaşıyor

                Toplantının devamında Güçlütürk, etkinlik raporunu değerlendirme ve tartışmalara açtı. Sözü alan Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki, dernek başkanı Güçlütürk’ün hazırladığı raporda derneğin karşılaştığı sorunlara değinmediğini, oysa Kosova Türk Yazarlar Derneğin’in karşılaştığı başlıca sorunun mali yetersizlikler oluşturduğunu vurguladı. Baki, ancak bütün maddi sıkıntılara rağmen gerçekleştirilen etkinlik ve çalışma sayısının, büyük bir başarı göstergisi oluşturduğunu, bu yüzden dernek eşbaşkanı Güçlütürk’ü tebrik etmek istediklerini ifade etti.

Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin etkinlik sayısı ve performansı bakımından son yirmi yılın en parlak dönemini yaşadığının altını çizen Zeynel Beksaç ise, konuşmasının devamında “Şartlar çok zor olduğu halde, etkinlikler dur durak bilmeden devam etti. Uyum içinde, imeceyle, yüreksel etkinliklere imza atıldı. Balkanların değişik yerlerinde BARIŞ diye şiirler okundu. Bu topraklarda yaşatılan edebiyatlar arasındaki köprülerin daha bir güçlenmesine, varolan dostluğun daha bir pekişmesine  büyük bir özen gösterildi. Tüm bu olumlu olguların yaşanmasında Kosova Türk Yazarlar Derneği’ni bir yıl yöneten Dr. Taner Güçlütürk’ü sergilemiş olduğu olağanüstü çabasını huzurlarınızda alkışlıyorum” ifadelerini kullandı. Beksaç, Kosova Türk Yazarlar Derneği’ni bir yıl süreyle yönetecek olan Enver Baki’ye de çalışmalarında üstün başarılar diledi ve bu dönemde de etkinliklerin yoğun olacağına ve yine aynı şekilde, uyum içinde çalışmaların süreceğini kaydetti.

 

                Yürütülen diğer tartışma ve değerlendirmeler ardından derneğin 2014-2015 yılı etkinlik raporu onaylandı. Devamında dernek üyelerinin oy birliğiyle Kosova Türk Yazarlar Derneği’ni 2015-2016 yılı döneminde temsil edecek başkan görevine dernek eşbaşkanı Enver Baki, dernek genel sekreterliğine de Canan Özer seçildi. Başkan seçildikten sonra selamlama konuşması yapan Enver Baki, derneğe genç üyelerin daha da kazandırılmasına, derneklerimizin edebiyat kollarıyla ortaklaşa gerçekleştirilecek  etkinliklere, edebi geleneğimizin yaşatılmasına, toplumumuz yanı sıra derneklerimiz ile sanatçılarımız arasındaki birlik ve beraberliğin sağlanmasına öncelik vereceklerini söyledi. Dernek üyeleri, toplantının çeşitli noktasında yakın zamanda gerçekleştirecekleri etkinlikleri ele aldılar. 

Zeynel Beksaç

 

Enver Baki kimdir?

ENVER BAKİ, 1943 yılının 10 Mayıs gününde Priştine'de doğdu. İlk, orta ve yüksek öğrenimini doğduğu kentte bitirdi. 1962'de Priştine Radyosu Türkçe Yayınlar Servisi'nde çalışmaya başladı. 1969 yılının Nisan ayına dek çocuk programı sorumlusu görevinde bulundu. “TAN” Gazetesinin kurucularından biri olan Baki, yeni kurulan bu il örgütünün müdür yardımcısı görevine atandı. Bu görevde yıllarca kaldı. Uzun yıllar "Tan" Kitap Dizisi ve "Çevren" dergisinin sorumlu yazarı ve "Kuş" çocuk dergisi yazı kurulu üyesi görevinde bulundu. Baki, 1988-1992 yılları döneminde Yugoslavya, Sırbistan, Kosova ve Priştine Belediyesi meclislerinde milletvekiliydi.

YAYIMLANAN KİTAPLARI: "Anahtarlar" ("Sevinç" kitapları,"Birlik" Yayınları, 1972, Üsküp); "Mutlu Baba" ("Tan" Yayınları, 1974, Priştine); Nusret Dişo Ülkü ile birlikte "Tito Şiiri" şiir güldestesini hazırladı, ("Tan" Yayınları, Priştine 1977); "Beş Kardeşler" ("Tan" Yayınları, Priştine 1988, bu kitap Arnavut ve Sırp dillerine tercüme edildi. Bu kitap ayrıca ilkokulların 5. sınıflarında ek kitap (lektür kitabı) olarak okutulmaktadır. Enver Baki'nin 1946 yılında doğumlu Kosova genç Türk  ozanlarının "Gizli Anıların Yağmuru" başlığı altında şiir güldestesi, Priştine'nin "Rilindya" yayınevinin "Orfeu" Kitap Dizisi'nde "Shiu i Kujtimeve Të Fshehta" başlığı altında yayımlandı ("Rilindya" yayınları, Priştine 1988). "Baba Düşkünü" ("Tan" Yayınları Priştine 1988), "Renkli Rüyalar" ("Tan" Yayınları, Priştine 1994), "Salıncak"("Gerçek", "Boncuk" Yayınları, Priştine 2006), "Taşköprü" ("Gerçek","Bahçe" Yayınları, Priştine 2008), "Can'ın Yaşantıları" (çocuk öyküleri) (Özel Yayın, Priştine 2010); "Priştine'nin Eski Sokakları" ("Gerçek" "Bahçe" Yayınları 2011), "Dört Lüle Mahallesi Çocukları" ("23 Nisan KTMB" Yayınları, 2012).

Enver Baki'nin birçok öyküleri Arnavutça, Sırpça, Makedonca, Romence, Slovence basılan çocuk dergilerinde yayımlandı. Enver Baki edebiyat alanındaki yaratıcılığı yanı sıra "GERÇEK" K.S.S.Derneği'nin 1969 yılında canladırılmasını üstlenen girişim heyetinde yer aldı. Enver Baki birçok edebiyat ödüllerine sahip bir yaratıcıdır. Yıllarca"GERÇEK" Derneği'nin edebiyat kolunu yönetmiştir. Baki, Prizren'in "Doğru Yol" Derneği'nin "Süleyman Brina” Uluslararası Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. Yazar, Kosova Türk Sanatçılar Derneği tarafından da 2006 yılında "Yılın Sanatçısı" seçilmiştir. Ayrıca 2011 yılında "Kosova Türk Yazarlar Birliği" seçici kurulu tarafından "Priştine'nin Eski Sokakları" adlı şiir kitabı, yılın kitabı olarak seçilmişti.

fahri-kaya-2.jpgsultan-murat-kislasi2.jpgelena-cika2.jpgtefeyyuz2.jpgimg_5020.jpg

Bu haber toplam 3363 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim