• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Kruya Çarşısı, tarihi dükkânları ile ünlü

Kruya Çarşısı, tarihi dükkânları ile ünlü
Osmanlı döneminde Akçahisar olarak anılan Kruya Arnavutluk'un önemli şehirlerinden biri. Şehirde tarihi önem taşıyan yerlerden biri de Kruya Çarşısı.

Osmanlı'nın Balkanlar'daki önemli merkezlerinden biri olan Arnavutluk, tarihi mirasını bugüne taşıyor. Başkent Tiran'ın kuzeyindeki Kruya kenti Arnavutluk'taki Osmanlı miraslarından Kruya Çarşısı'na ev sahipliği yapıyor.
Kruya Kalesi'ne giden yol boyunca uzanan çarşı, tarihi Kruya şehrinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Osmanlı döneminde Akçahisar adıyla anılan şehrin en eski ve dikkat çeken noktalarından birinde bulunan çarşı, Arnavut kaldırımlı yollarından asırlık dükkânlara kapılarını açıyor ve her gün onlarca misafir kabul ediyor.
Dokuma tezgâhlarının sesinin bugün de yükseldiği çarşı ülkenin gelenekselliğine atılan bir imza niteliğinde. Tepsiler, ipek şallar, sepetler, keçe külahlar, el işi örtüler, dokuma kumaşlar ve çeşitli hediyelik eşya bu tarihi çarşıda alıcısı ve meraklılarıyla buluşuyor.
Kruya çarşısında en dikkat çeken hediyelik eşyalarsa, İskender Bey'in kılıçları ve Arnavutların geleneksel giysileri. Çarşıda ayrıca Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarından kalma eserler ve komünist döneme ait şapkalar ve giysiler de satılıyor.
Bu çarşının Arnavutluk'ta eşi benzeri yok
Kruyalı Arnavutlar için çarşının önemi büyük. Arnavutların milli kahraman kabul ettiği İskender Bey'in Kruya'da savaşması çarşının içinde bulunduğu kasabanın önemini daha da artırıyor. Hal böyle olunca atalarından kalma bu yapı onlar için adeta bir gurur kaynağı.
Kruyalı bir Arnavut çok sevdiği şehrini şu ifadelerle anlattı: “Kruya Arnavutluk'un en güzel şehirlerinden birisi. Kalesi, müzesi, camii ve tarihi çarşısı ile ziyaret eden herkesi büyülüyor. Ülkemizin tarihi ve özellikle de milli kahramanımız İskender Bey hakkında birçok eser barındıran Kruya, yaz aylarında ülkemizi ziyaret eden turistlerin uğrak noktası. Bu çarşının Arnavutluk'ta eşi benzeri yok. Kruyalılar da cana yakınlıkları ve misafirperverlikleri ile bilinir. Tüm dünyayı şehrimize bekliyoruz.”

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20581

Bu haber toplam 751 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim