• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Kudüs’te İsrail İşgaline Direnen Üç Ev

Kudüs’te İsrail İşgaline Direnen Üç Ev
Müslümanlar tarafından kendi kaderlerine terk edilmiş bir avuç Filistinli başta İsrail ve onun büyük destekçisi ABD’nin yanında yer alan bir dünyaya karşı mücadele veriyor. Bu sadece bir Arap-Yahudi mücadelesi değil; hak ile batılın da mücadelesi.

İsrail işgaline direnen üç ev ve üç acı hikâye…  Mescid-i Aksa’ya ulaştığımızda gözlerimiz, bir önceki ziyaretimizde tanıştığımız, görmeyi istediğimiz Meryem ve Zeynep kardeşleri arıyor. Fazla kalabalık olmayan mescitte karşılaşmamız çokta zor olmuyor.

 
Meryem ve Zeynep; Mescid-i Aksa’nın komşusu olan Eski Şehir’in[i] sakinlerinden iki kız kardeş. Evleri Mescid-i Aksa’ya çok yakın, Mescid-i Aksa’nın avlusundan çıkıldığında, beş dakikalık bir yürüme mesafesinde. Ancak; evlerine en yakın mesafede yer alan Mescid-i Aksa’nın kapıları her zaman açık olmuyor. Daha doğrusu, Mescid-i Aksa’nın bazı kapıları sık sık kapatılıyor. Bu nedenle kimileri için beş dakikalık mesafede bulunan Mescid’e ulaşmak uzun zaman alabiliyor.
 
İsrail polisi birtakım nedenlerle (bu nedenler çoğu zaman keyfi olabilmektedir) zaman zaman sur kapılarından birini veya bir kaçını kapatabiliyor. Aynı şekilde sur içinde yürürken, Yahudi polisinin barikatı ile de karşılaşmak mümkün. Bu durum ise; basamaklı ve dar sokaklarda yürümekte zorlanan sakat, hasta, yaşlı ve çocuklar için hayatı daha da zorlaştırmaktadır.
 
Yolda ilerlerken, kapısı açık evlerin avlusunda duvarlara çizilmiş Kâbe, Mescid-i Aksa ve özgürlüğü simgeleyen güvercin resimleri dikkatimizi çekiyor. Eve ulaştığımızda, on altı basamaklı merdiveni çıktıktan sonra küçük ve dar bir antreden odaya giriyoruz. Ev; bir oda, antre, küçük bir mutfak, ikisi bir arada banyo ve tuvaletten ibaret; yaklaşık 40 metrekare. Baba ve anne vefat etmiş. Zeynep ve Meryem yedi kardeşler. Üç erkek kardeşten biri Ürdün’de yaşıyor. Birçok Filistinli gibi onun da yaşam boyu İsrail’e (Filistin) girmesi yasak. Diğer iki erkek kardeş evli ve Kudüs’e yakın bir yerde yaşıyor. Dört kız kardeşten ikisi evli. Biri El-Halil’de, bir diğeri ise; Suudi Arabistan’da yaşıyor. “Vefat ve evlilikler olmadan önce, bütün aile fertleri tek odası olan bu evde yaşıyorduk. Babam ve annem vefat edip, kardeşlerim de evlenince, ikimiz kaldık bu evde” diyor Zeynep.
 
İkisi de evlenmemiş. Evlenmeme nedenleri, Mescid-i Aksa’yı korumak. Özellikle Eski Şehir’de, 40-50 metrekare bir evin fiyatı 400- 500 bin Dolar civarında (Arkadaşımızdan aldığımız bu bilgiyi Filistinli rehberimiz de teyit etti). “Eğer bir Filistinli bir İsrailliye evini satacak olursa, bu kadar paraya ek olarak, Amerika pasaportuyla Amerika’da bir ev, araba ve iş vaat ediliyor” diyor Meryem. Elbette orada yaşayan Müslümanlar, bir karış toprağın bile satılmasına izin vermiyorlar. Satmaya kalkışanlar ise; vaat edilenlere ulaşamıyor. “Annem hasta olduğunda, sürekli sırtımda taşıyarak, merdivenlerden indirip tekerlekli sandalye ile hastaneye götürüyordum” diyerek bazen yaşamıyla ilgili bilgiler veriyor.
Bu haber toplam 669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim