• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Kudüs Fetih Bayramı’nı kutluyor

Kudüs Fetih Bayramı’nı kutluyor
Kudüs'te 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son veren komutan Selahaddin Eyyubi tarafından başlatılan Nebi Musa şenlikleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA'nın desteğiyle eski görkemine kavuştu.
kudusKudüs'te 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son veren komutan Selahaddin Eyyubi tarafından başlatılan Nebi Musa şenlikleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA'nın desteğiyle eski görkemine kavuştu.

Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi'nin başlattığı Nebi Musa şenlikleri bu yıl TİKA'nın katkısıyla düzenlendi. Nebi Musa Şenlikleri için Filistin'de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Filistinliler'in büyük ilgi gösterdiği şenliklerde Mehteran Takımı da konser verdi.

Mısır ve Suriye Sultanı, Eyyubi Hanedanın da kurucusu olan hükümdar Selahaddin Eyyubi’nin 1187'de Kudüs’ü haçlı kuvvetlerinden almasından sonra bölgedeki Müslümanlar pek çok dini makamda kutlamalar başlatmıştı.

 

Bu kapsamda her yıl Nisan ayında, Hazreti Musa’ya nisbet edilen makam için Kudüs Eski şehirden yolan çıkan Müslüman halk, 10 kilometreyi aşkın yolu tekbirlerle yürüyerek katetmişlerdi.

 

Bir zamanlar, Kudüs Eski Şehir'de yerleşik olan sufi grupların öncülük ettiği ve sancakların taşındığı etkinliklerle, Haçlı saldırılarına karşı mukavemet gösteriliyordu.

 

Hz. Musa’ya duyulan saygının göstergesi olarak başlatılan bu ziyaretler dini ve kültürel bir gelenek olarak günümüzde de devam ettiriliyor. Bu yıl Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA’nın da desteğiyle gerçekleşen etkinliklere katılım yoğundu.

Şenlikte konuşma yapanlar arasında Kudüs Valisi Adnan Hüseyni’nin yanısıra TİKA Genel Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye Büyükelçisi Mustafa Sarnıç ve Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım da yer aldı.

 

TİKA Genel Başkanı Çam, şenlikler için verilen katkının İslam geleneklerine bağlılık kadar, kültürlerarası hoşgörüye de bir destek mesajı olduğunun altını çizdi. Filistinli İzci Grupların bando yürüyüşünden sonra şenliklere katılan yüzlerce Filistinli Cuma namazı için saf tuttu. Namazın ardından katılımcılara TİKA tarafından yemek verildi.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/16617/kudus-fetih-bayramini-kutluyor-video.html

Bu haber toplam 1920 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim