• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Sinema, bakışı güzelleştirmek için bir fırsat

Sinema, bakışı güzelleştirmek için bir fırsat
Sakarya Üniversitesi’nde kurulan Sinema Akademisi Nisan ayı itibariyle iki sömestr devam edecek olan çalışmalarına başladı. Akademideki ilk söyleşilerde ise konuşmacılar Kurtuluş Kayalı ve İsmail Güneş idi.

Sinemada kendi dillerini kullanmaya yönelik çabaları olan yönetmenler

Akademide ilk söyleşi Kurtuluş Kayalı'nın katılımı ile yapıldı. Ömer Lütfi Akad başta olmak üzere yerli sinemaya katkısı olan ve onu farklı bir yere taşıyan, sinemamızın kilometre taşlarından olan yönetmenler ve onların önemli filmlerini ele alan Kayalı, Metin Erksan, Yılmaz Güney, Yücel Çakmaklı, Halit Refiğ ve Ömer Lütfi Akad için “onların sinemada kendi dillerini kullanmaya yönelik bir çabaları vardı” dedi.

Sinema ve edebiyat ilişkisine değinen yazar, 60’lı ve 70’li yıllarda sinemacılığın toplumla uyum içinde olduğunu kaydetti. Edebiyatın sinemada daha çok ses getirdiği olgusunun Yılmaz Güney, Metin Erksan, Ömer Lütfi Akad gibi yönetmenlerin filmleriyle değiştini ifade etti. Nitekim onların sinemaları daha çok politik dilin kullanılmasının örneklerini taşıyordu.

Son dönem sinemacılarının bu kuşağı yakalayamadığını söyleyen Kayalı, Türk sinemasının kendisine ait bir dil oluşturabilmesinin önemi üzerinde durdu. Söyleşi Ömer Lütfi Akad’ın Gelin-Düğün-Diyet üçlemesi üzerinden devam etti.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/16664/sinema-bakisi-guzellestirmek-icin-bir-firsat.html

Bu haber toplam 1073 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim