• İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Derli toplu bir dergicilik arşivi sunuyor okura

Derli toplu bir dergicilik arşivi sunuyor okura
Selçuk Küpçük, Kurgan Edebiyat dergisinin verdiği ek kitaplar üzerine yazdı. Bu ekler arasında hangi dergilere dair incelemeler yok ki: Serdengeçti, Araf, Değişim, İnsan, Meşale, Tanrıdağ, Tercüme...

Kitap olarak ise Bağlam Yayınları’nın bir kitabını hatırlıyorum. Erdal Doğan’ın... Ardından Mehmet Can Doğan’ın salt şiir dergilerini incelediği kitabı... Kuşkusuz yüksek lisans ve doktora çalışmaları da söz konusu dergileri inceleyen ama bunların dolaşıma girmediğini, çoğunun yayınlanmadığını ve hatta önemli bir kısmının akademyanın dışına çıkamadığını görüyoruz. Dolayısı ile işlerliği söz konusu değil maalesef.

Çok uzun yıllardır dergiler üzerine ilgim söz konusu. Birçok dergiyi arşivime kazandırmak için epey çabalar harcadım. Tamamına ulaştığım dergileri ise inceleyerek, dönemini dikkate alarak, farklı dergi oluşumları ile karşılaştırarak yazdım. Ve bu yazıların çoğunu Ayraç dergisinde yayınladım. Dergiler üzerine çalışmamı iki kanaldan yürütmeyi amaçlamıştım. Birincisi bahsettiğim gibi bu dergileri alıp incelemek, ikincisi de dergileri çıkartan isimler ile söyleşiler yapmak... Bu amaçla 40 kadar dergici ile söyleşi yaptım. Ve o kitap dosyamı tamamladım. Yaptığım işin ehemmiyetini anlayan bir yayınevi bulabilirsem bunu kitap olarak yayınlayacağım artık. 1980’den günümüze çıkmış ve kapanmış önemli dergiler ile yapılan bu söyleşiler kanımca özgün bir çalışma olacak.. Dergi inceleme yazılarım ise yarım kaldı. Ama onları da ileriki yıllarda tamamlayıp, bir kitap dosyası haline getireceğim inşallah...

Serdengeçti üzerine yapılmış önemli bir çalışmayı kitap eki olarak verdi

Kurgan Edebiyat dergisi tam benlik bir projeyi sürdürüyor bir süredir. Yani dergiler üzerine yapılmış incelemeleri kitaplaştırıp, ek olarak okuruna hediye ediyor. Müthiş bir proje. Müthiş bir hizmet. Kurgan’ı ileriki yıllarda edebiyat tarihimiz salt bu yönü ile bile hatırlasa yeridir. Bu projenin arkasında şair-eleştirmenMehmet Can Doğan var. Ben, şahsen kendi adıma bu projesi için ona teşekkür ediyorum. O’nun sayesinde kitaplığımın dergi çalışmaları bölümüne çok kıymetli kaynaklar sokuyorum.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/16682/derli-toplu-bir-dergicilik-arsivi-sunuyor-okura.html

Bu haber toplam 1092 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim